Het Grottenaquarium in Valkenburg aan de Cauberg is afgelopen zaterdag ontruimd na een melding die vrijdag was binnen gekomen. In de terraria en de aquaria werden ernstig verwaarloosde en dode dieren aangetroffen. Dat heeft de Dierenbescherming afgelopen zaterdag laten weten.

Grottenaquarium
Piranha | Foto via Wikimedia Commons

Het gaat om kogelvissen, sidderalen, piranha’s, kaaimannen, reuzenpadden, leguanen, krokodillen en schildpadden. De dieren verbleven in uit de grotwanden gehakte verblijven. Zeker 10 dieren werden dood aangetroffen en de rest was ernstig verwaarloosd. Een aantal weken geleden overleed de beheerder van het Grottenaquarium, Manjo Maenen, en sindsdien zijn de dieren niet meer verzorgd.

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) huisvestte het grottenaquarium in totaal 60 amfibieën, honderden vissen en zeker 40 reptielen.

De politie ontdekte bij aankomst dat er geen elektriciteit meer was in het grottenaquarium. Dat bemoeilijkte de zoektocht naar de dieren en mogelijk heeft dat zelfs bijgedragen aan het overlijden van sommige dieren. Uiteindelijk zijn er noodaggregaten ingezet.

De politie, LID en gemeente zorgen ervoor dat de overgebleven dieren naar gespecialiseerde opvang worden overgebracht. De meeste amfibieën en reptielen zijn zaterdag weggehaald. De vissen op zondag en vandaag.

Hoe lang de dieren exact zonder voedsel hebben gezeten is volgens een woordvoerder van de LID nog onduidelijk. Het is onbegrijpelijk dat niemand eerder alarm heeft geslagen na het overlijden van de beheerder. Franjo Maenen exploiteerde het Grottenaquarium samen met zijn hoogbejaarde moeder.

In de wintermaanden is het Grottenaquarium gesloten voor het publiek. De afgelopen jaren werd op internet regelmatig melding gemaakt dat het Grottenaquarium slecht werd onderhouden. ‘Zieke dieren in slecht onderhouden aquaria. Hier moet de Dierenbescherming ingrijpen’, schrijft een bezoeker afgelopen zomer op website Zoover.nl.

De LID kan nog niet zeggen hoe lang de dieren zonder voer hebben gezeten, maar het gaat zeker om weken, aldus de woordvoerder. De dienst hoopt ook antwoord te krijgen op de vraag waarom niemand eerder alarm heeft geslagen na de dood van de beheerder. De eigenaar van het complex waarin het aquarium is gevestigd blijkt de gemeente Valkenburg aan de Geul. Al sinds de jaren 50 toen het aquarium werd geopend verhuurt de gemeente de grotten aan de familie Maenen.

De gemeente wilde zondag ook na herhaald verzoek niet reageren op de ernstige dierenverwaarlozing. “De gemeente is geen direct betrokken partij”, aldus een voorlichter.

Bekijk de uitzending van L1NWS.

Bronnen: L1NWS, De Telegraaf ©PiepVandaag.nl