Volgens een groep wetenschappers verzuren onze oceanen in een rap tempo. Deze verzuring gaat zelfs sneller dan in de laatste 300 miljoen jaar. Zo’n 500 wetenschappers, verenigd in het ‘International Biosphere-geosphere Programme’ (IGBP), waarschuwen dat de zuurgraad van alle oceanen tegen het jaar 2100 met 170 procent kan toenemen. De onderzoekers verwachten dat tegen die tijd 30 procent van alle leven in de oceanen verloren gaat.

Koraal - verzuring
Foto: CC BY-SA

Een doorn in het oog

Vooral de CO2-uitstoot is de wetenschappers een doorn in het oog. De onderzoekers besluiten hun rapport dan ook met ‘zeer hoge waarschijnlijkheid dat de toenemende verzuring veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten die elke dag 24 miljoen ton CO2 de oceaan in sturen’.

Zij wijzen erop dat de oceanen de laatste 250 jaar al 26% zuurder zijn geworden. CO2 verandert de pH-waarde (dit is de eenheid van zuurgraad) en dus verandert de chemische structuur van water.

Grote gevolgen voor het leven

Het zuurder worden van de oceanen heeft grote gevolgen voor het leven. Wetenschappers doen nu onderzoek naar zogenaamde zeeschachten, waar de zuurtegraad door opborrelende koolstofdioxide op een natuurlijke manier hoger ligt dan de omringende omgeving. Deze schachten worden gezien als een soort blik op de toekomst en dat ziet er niet al te rooskleurig uit. Koralen en weekdieren hebben geen enkele kans om te overleven.

Rond de polen zijn de effecten van de verhoogde zuurgraad op dit moment het meest voelbaar. Het koude water bevat meer CO2 en daardoor verzuurt dit veel sneller. De onderzoekers verwachten dat over een jaar of zeven al 10% van de de Noordelijke IJszee minder leefbaar is voor schelpen, bestaande uit calciumcarbonaat. Aan het eind van de eeuw geldt dat voor de Noordelijke IJszee. Deze weekdieren zijn erg belangrijk binnen de voedselketen in de oceanen. Dit zal ook zijn impact hebben voor de economie: tot 97 miljard euro verlies wereldwijd.

Geen oplossingen

Helaas zijn er momenteel geen oplossingen voorhanden. Een CO2-daling zal niet plaatsvinden, de zuurgraad van de oceanen verhogen door middel van het storten van geplette kalksteen is een druppel op een gloeiende plaat. Ook het instellen van speciale ‘beschermingszones’ zijn te beperkt.

Bron:

©AnimalsToday.nl Walter Eijndhoven