De koe die nationale bekendheid kreeg nadat ze ontsnapte uit het slachthuis is overleden. Ze had koliek en leek hier aanvankelijk van te herstellen maar uiteindelijk heeft ze het toch niet gered. Haar dunne darm blijkt over elkaar heen geschoven, waardoor een volledige afsluiting is ontstaan.

Sjoerdje
Sjoerdje (links) | Foto: Menno Herstel

Precies een jaar geleden ontsnapte koe Sjoerdje uit het slachthuis in Tzum (Friesland). Tijdens haar vlucht zakte ze door het ijs. Er moest een takelwagen aan te pas komen om haar uit het water te hijsen. De beelden van de koe tussen te ijsschotsen op de vlucht voor haar slachters gingen het land door. Na een week rust zou ze alsnog naar het slachthuis gaan. De Partij voor de Dieren organiseerde in het geheim met succes een vrijkoopactie.

De koe werd Sjoerdje genoemd naar de eerste vrouw die in 1940 de Elfstedentocht uitreed.

Vorig jaar begin februari werd Sjoerdje overgebracht naar het koeienrusthuis de Leemweg in Zandhuizen.

Sjoerdje was één van de lievelingen van de stal. Geduldig en lankmoedig. Ze had na haar vlucht het vertrouwen in de mensen niet verloren.

“We zijn gewend dieren te verliezen, omdat ze bij ons oud mogen worden. Maar Sjoerdje stond pas aan het begin van haar leven. Ze was zo blij met iedere extra dag die ze na haar ontsnapping kreeg. En wij waren zo blij met haar,” aldus Susan en Bert van het Koeienrusthuis.

Sjoerdje is helaas maar tweeënhalf jaar geworden.

Bron: Koeienrusthuis.nl ©PiepVandaag.nl