Ze kunnen eindelijk weer in bomen klimmen, vrij rondlopen, in de meren baden en op zoek naar een liefdespartner. Mimo en Aran zijn twee bruine beren die jarenlang in een kleine, kale kooi hebben gezeten aan de rand van een parkeerplaats in de Val d’Aran, in de Spaanse Pyreneeën. Gelukkig hebben ze na ongelukkige tijden nu een fijnere plek gevonden om te leven.

bruine beren
Bruine beer | Foto: I, Malene/Wikipedia

Mimo en Aran hebben vanaf 2011 op die plek gezeten en zijn hier gelukkig uit gered door een campagne. Deze is opgezet door een lokale Spaanse dierenorganisatie, de Foundation for the Adoption, Sponsorship and Defense of Animals (FAADA). Zij riepen op om Mimo en Aran, zoals de beren genoemd zijn, te redden uit deze ‘dierentuin’.  Het is een illegale manier van wilde dieren houden, waardoor er geen sprake is van een degelijke verzorging.

Ziek
Er was niemand die de beren kon voorzien van de nodige zorg, dus ook niemand om de behoeften van de beren op te ruimen, waardoor zij hier gewoon tussen leefden. Mimo en Aran waren ziek en vertoonden symptomen van depressie. Er waren zelfs aanwijzingen dat een van hen een ernstige ziekte zou hebben, die herkend werd door de snelle ademhaling. De gevolgen waren dus zeer groot geweest als deze bruine beren niet eerder in beeld waren gekomen door de campagne van FAADA. Na jaren leven op deze wrede manier heeft FAADA het voor elkaar gekregen om Mimo en Aran een gelukkige toekomst en fijn thuis te geven.

Roemenië
FAADA kreeg hierbij hulp van de Spaanse groep AnimaNaturalis en PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) uit het Verenigd Koninkrijk. Deze schreven  een brief naar de Catalaanse autoriteiten om de twee beren te redden en een goed leven te bieden.

Na veel onderhandelingen zijn Mimo en Aran overgedragen aan een reservaat voor wilde dieren in Roemenië. Daar hebben de twee bruine beren nu een eigen plek gekregen waar ze kunnen leven zoals dat hoort. Ze kunnen nu met andere beren in een groot gebied vrij rondlopen, de bomen gebruiken om in de klimmen en baden in de meren van het reservaat. Een ideale plek voor Mimo en Aran.

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden