Een Duitse trofeejager heeft in Zimbabwe een van de grootste olifanten die ooit is gezien doodgeschoten. Trots poseert de jager op Facebook naast het prachtige maar levenloze dier, dat naar schatting 40 tot 60 jaar is geworden. Nog maar enkele maanden geleden reageerde de wereld vol ongeloof en afschuw op het nieuws dat de beroemde leeuw Cecil onder soortgelijke omstandigheden was doodgeschoten.

Duitse jager
Facebook

De olifant werd gedood in het Zimbabwaanse nationale park Gonarezhou, tijdens een particuliere jachtpartij op 8 oktober. De Duitser nam deel aan een jachtreis van 3 weken waarbij het doel was de grote vijf dood te schieten: leeuwen, olifanten, luipaarden, neushoorns en buffels. De man betaalde 53.000 euro voor de trieste expeditie. Gisteren meldden we nog dat Legolas, een geliefd jachtluipaard vernoemd naar een karakter uit ‘Lord of the Rings’, begin oktober door jagers in Botswana is doodgeschoten.

Woedend
Verschillende jachtwebsites prijzen de Duitse jager omdat hij de grootste olifant in bijna dertig jaar heeft gedood. Natuurbeschermers maar ook bijvoorbeeld de organisatoren van safari’s zijn daarentegen woedend. Maar volgens de organisator van de jachtpartij was er sprake van ‘legale jacht’. Louis Muller, hoofd van de Zimbabwe Professional Hunters & Guides Association, meldt:

“Er zijn hier het afgelopen jaar 5 0f 6 van dergelijke grote olifanten geschoten, maar geen van hen was zo enorm als deze. Hij was nog nooit eerder gezien; niet in het Kruger en niet in Gonarezhou. De jager en de gids hadden pas door hoe groot de slagtanden waren nadat de olifant was geschoten.”

Nkombo?
De geofferde olifant was mogelijk wel afkomstig uit het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park, want het dier was niet bekend in het gebied waar het werd gedood. Volgens sommigen ging het om de enorme stier Nkombo, die in 2014 zijn halsbandzender verloor zodat zijn precieze locatie uit beeld verdween. Nkombo zou echter op 3 oktober nog in het Krugerpark waargenomen zijn, honderden kilometers verwijderd van de jachtplek in Zimbabwe. De kans dat hij die afstand in 5 dagen zou overbruggen lijkt vooralsnog klein.

Vergelijkbaar met Cecil werd de grote olifant buiten zijn bekende leefgebied gedood, mogelijk gelokt of opgejaagd naar privéterrein om geschoten te worden door goedbetalende jachttoeristen.

Bron ©PiepVandaag.nl