Legolas, een jachtluipaard vernoemd naar een karakter uit ‘Lord of the Rings’, is begin oktober door jagers in Botswana doodgeschoten. Legolas, met zijn gewicht van maar liefst 68,5 kilo, werd door onderzoekers van Cheetah Conservation Botswana sinds 2014 veelvuldig bestudeerd.

Cheetah Conservation Botswana heeft via haar Facebookpagina laten weten dat hun hart gebroken is door het overlijden van Legolas.

We are very sad to inform you that one of our most beloved research cats, Legolas, has been shot and killed beside the…

Posted by Cheetah Conservation Botswana on vrijdag 2 oktober 2015

“Zeer bedroefd laten wij u weten dat één van onze meeste geliefde katten, Legolas, is neergeschoten en gedood naast de A2 snelweg in het westen van Botswana”.

Verderop in het bericht staat het volgende:

“Het feit dat Legolas is gevonden naast de kant van de snelweg met kogelhulzen naast zijn lichaam indiceert dat Legolas uit opportunistische redenen is vermoord en is het onwaarschijnlijk dat hij is doodgeschoten ter bescherming van vee”.

Naast Legolas werden nog twee andere jachtluipaarden uit de groep van Legolas onderzocht. De wetenschappers hebben voor hun onderzoeken de jachtluipaarden moeten vangen, zodat zij hen een halsband konden om doen. Aan de hand van de halsbanden konden de onderzoekers de jachttactieken van de jachtluipaarden bestuderen. Van de zeven jachtluipaarden die een halsband om kregen zijn er al drie neergeschoten.

De medewerkers van Cheetah Conservation Botswana zijn in diepe rouw door de dood van hun geliefde Legolas, maar zij voelen zich ook gesterkt om verder te gaan met hun gevecht om deze bedreigde diersoort te redden. Volgens de medewerkers is er nog steeds een hele hoop werk dat gedaan moet worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat