Tegen twee dierenartsen uit het Noord-Hollandse Heerhugowaard is proces-verbaal opgemaakt wegens het niet willen helpen van een dier in nood. De twee weigerden een hoogzwangere hond te opereren als er niet eerst contant betaald zou worden.

Hond - betaling vooraf
Foto: WilliamMarlow via Compfight cc

Het dier moest bevallen maar had daarbij complicaties. Haar 49-jarige eigenaresse bracht haar naar de dierenarts, die concludeerde dat de de hond zwanger was van drie pups. Een van de drie was helaas overleden en bleek nu vast te zitten in het geboortekanaal. Omdat hierdoor de bevalling stagneerde, adviseerde de dierenarts een keizersnede. De dierenartsenpraktijk was echter niet toegerust om dergelijke operatie uit te voeren, waarop een verwijzing naar een andere praktijk volgde. Wanneer er niet snel ingegrepen zou worden, zouden moeder en pups het zonder meer niet redden.

Bij de praktijk naar waar hond en baasje werden verwezen, moest de eigenaresse echter eerst 600 euro contant afrekenen voordat de dierenartsen aldaar de operatie zouden willen uitvoeren. Over een betaling op een later moment wilde men niets horen. De eigenaresse besloot daarop uiteindelijk naar een andere dierenarts te gaan die wel bereid was de operatie meteen uit te voeren.

Volgens artikel 4 lid 2 van de Wet Dieren hebben dierenartsen een zorgplicht wanneer een dier in nood is. Tegen de beide dierenartsen van de praktijk is daarom dan ook proces-verbaal opgemaakt door de Dierenpolitie.

Bron: RTVNH.nl ©PiepVandaag.nl