De Chinese autoriteiten hebben een smokkelaarsbende bestaande uit zestien individuen opgerold. Daarbij zijn ruim 800 kilo ivoor, 35 berenklauwen en 11 kilo neushoornhoorn in beslag genomen. De waarde wordt geschat rond de 3,8 miljoen euro.

Afrikaanse olifant - smokkelaarsbende
Foto: Steve Garvie [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
De bende heeft de wildlife producten vanuit Japan, via Hong Kong, China binnen weten te smokkelen. De autoriteiten kwamen de bende op het spoor na een langdurig onderzoek. Er zijn arrestaties verricht in onder andere Beijing, Hebei en Guangdong. TRAFFIC prijst de actie en noemt het:

““een duidelijk signaal dat de Chinese overheid voornemens is illegale wildlife handel echt aan te pakken”.

China kent de grootste markt voor illegale ivoorhandel terwereld, dat verdekt onder de legale handel in ivoor, tot enorme proporties heeft kunnen groeien. De vraag naar ivoor is onder invloed van een steeds groter wordende groep Chinese middenklassers zeer toegenomen. Hetgeen het land felle kritiek heeft opgeleverd. Mede onder invloed daarvan zijn de Chinese autoriteiten maatregelen gaan nemen iets tegen de handel te doen.

Tijdelijk verbod

Zo stelde China afgelopen februari een importverbod op ivoor in, zij het een tijdelijke en uitsluitend voor bewerkt ivoor. Dit nieuws werd door dierenbeschermers met de nodige scepsis ontvangen. Desalniettemin werd het opgevat als een teken dat China daadwerkelijk iets wil bijdragen aan de strijd tegen ivoorstroperij. Dit werd ook benadrukt door de Chinese president Xi Jinping tijdens een staatsbezoek aan de Verenigde Staten in september, toen hij zei commerciële handel in ivoor een halt toe te willen roepen.

Vorige week werd ook al bekend dat de beruchte Chinese ivoorhandelaarster Yang Feng Glan, ook wel de ‘ivoorkoningin’ genoemd, in Tanzania gearresteerd kon worden.

Bron ©PiepVandaag.nl