Ze werden allebei moederziel alleen aangetroffen. Veel te jong om zelf te kunnen overleven. De kleine babyolifant werd gevonden in Kenia zonder ook maar een teken van zijn familie. De mensen die hem vonden, wisten dat ze dit arme dier onmiddellijk moesten helpen, dus zochten ze contact met experts.

Kiko en Loboito - jonge olifant en giraf
Kiko en Loboito | Screenshot video

Organisaties Save the Elephants en The David Sheldrick Wildlife Trust sloegen de handen ineen en brachten het olifantje naar een opvang voor weesolifanten en andere dieren in nood in Nairobi. Het dier kreeg de naam Loboito dat “enige” betekent. Maar al snel bleek dat hij niet de “enige” bij de opvang zou blijven.

Wanneer jonge olifanten arriveren in de opvang zijn ze vaak extreem kwetsbaar. De medewerkers doen er niet alleen alles aan om weesjes als Loboito de beste zorg te geven, maar ook zorgen ze voor een surrogaatfamilie. In geval van Loboito werd zijn familie een ander weesje en een heel ander dier, het girafje Kiko. Het verhaal van Kiko is bijna gelijk aan dat van Loboito. Alleen gevonden en veel te jong om te overleven in de natuur.

Terwijl Kiko, Loboito op sleeptouw neemt, houden stafmedewerkers de kleine olifant wel scherp in de gaten, want het traumatische verlies van zijn kudde kan ernstige gevolgen hebben. Op zo’n jonge leeftijd zou hij niet lang hebben overleefd zonder de bescherming en voedzame melk van zijn moeder. Vanaf nu geven de verzorgers hem dag en nacht ondersteuning en bescherming, niet alleen tegen stropers en roofdieren, maar ook tegen wind, regen, kou en de hete zon overdag. Omdat Kiko al gewend is aan zijn nieuwe leven in de opvang, kan hij de nieuweling Loboito bijstaan. Een woordvoerder van The David Sheldrick Wildlife Trust zegt:

“Ondanks het onvoorstelbare psychologisch en fysieke trauma dat Loboito heeft opgelopen door het verlies van zijn ouders hebben wij goede hoop dat Lobioto goed zal reageren op de liefde en aandacht van de dierverzorgers van Save The Elephants”.

En op die van Kiko. Hieronder een video van de nieuwe vrienden.

Bron ©PiepVandaag.nl