Na een melding via 144 heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een brilkaaiman en enkele andere exotische dieren in beslag genomen. Zij leefden onder slechte omstandigheden in een Almelose woning.

brilkaaiman
Brilkaaiman | Foto: Robert Lawton/Wikimedia

De brilkaaiman van 90 centimeter lang werd dinsdag aangetroffen in een koude trapkast, met alleen een kuip water en zwart landbouwzeil. Het ontbrak aan een warmtelamp, waardoor het slechts 12 graden was in het ‘verblijf’, terwijl baardkaaimannen het liefste leven in een omgevingstemperatuur van 25 graden. Zij kunnen doorgroeien tot ruim 2 meter lengte en een gewicht van meer dan 50 kilo bereiken. De brilkaaiman heeft het grootste verspreidingsgebied van alle alligators en komt van nature voor in een groot gedeelte van het noorden van Zuid-Amerika en in Midden-Amerika tot in de zuidelijke punt van Mexico.

Afstand
Helaas bleef het niet bij de baardkaaiman, want in de Almelose woning trof de LID ook nog een rattenslang, een vogelspin, een baardagame en een geelwangschildpad aan. Voor deze dieren gold ook dat de verblijven te koud en dus ongeschikt waren, waardoor ze met toestemming van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in beslag genomen zijn. De baardagame bleek bij controle uitgedroogd te zijn.

De eigenaar heeft getekend om afstand te doen van de dieren, waardoor ze niet meer teruggaan naar hun ongeschikte verblijven. Ze hebben een passende opvang gekregen bij een gespecialiseerd opvangadres.

Impulsaankopen
Op de website van de Dierenbescherming wordt gewaarschuwd voor impulsaankopen, waar veel (exotische) dieren het slachtoffer van worden:

“De verzorging van exotische dieren vraagt om veel kennis van zaken, die helaas vaak ontbreekt bij de kopers. Bovendien wordt dit soort dieren op bijvoorbeeld internet te koop aangeboden, waardoor de noodzakelijke informatie bij de aanschaf ontbreekt. Mocht je belangstelling hebben voor zo’n exotisch dier, laat je dan van te voren goed informeren, om een impulsaankoop te voorkomen. Informatie over de verzorging en huisvesting van dieren vind je onder andere op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).”

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel