In Schotland zijn de microscopisch kleine eitjes van de zeer zeldzame iepenpage gevonden. Dit wijst erop dat deze vlindersoort voor het eerst na een afwezigheid van 130 jaar weer terug is in het land.

zeer zeldzame vlindersoort iepenpage
By Leif Wahlberg (Leif Wahlberg collection) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
Lepidopterologen (vlinderexperts) hebben de miniscule eitjes van de iepenpage deze maand op ruwe iepen in de omgeving van Lennel, Berwickshire aangetroffen, nadat afgelopen zomer een volwassen vlinder zo’n 16 kilometer verderop werd waargenomen. Het is voor het eerst sinds 1884 dat de iepenpage in het gebied is gezien.

Iwan Cowe, vlinderexpert, die de volwassen iepenpage vorige zomer waarnam:

“Vorig jaar was het een onmogelijke zoektocht, maar de vondst van de eitjes dit jaar is meer dat we ooit voor mogelijk hadden gehouden.”

Hoewel de meeste vlindersoorten in de winter als rups een winterslaap houden, verblijft de iepenpage maar liefst 9 maanden in zijn eitje, dat kleiner is dan een zoutkorrel, en aan dunne takjes van de iep vastzitten. De eitjes werden ontdekt door Jill Mills en Ken Haydock, vrijwilligers voor de Butterfly Conservation.

Haydock:

“We waren de iepen aan het afspeuren bij de rivier Tweed bij Lennel, toen Jill me riep. Ik kon aan haar gezicht zien dat ze iets had gevonden. We konden het allebei niet geloven en waren verrukt toen we ons realiseerden wat Jill had gevonden en binnen een paar seconden zocht ik in mijn tas naar mijn camera. Mijn handen trilden”.

Tussen de eitjes vond het stel een oud, uitgekomen eitje, wat betekent dat de vlinder zich hier zeer waarschijnlijk al sinds 2016 voortplant. De populatie iepenpages is in de afgelopen eeuw met maar liefst 72% afgenomen en lijdt nog steeds onder de enorme afname van iepen in de jaren door de Iepenziekte uit de jaren ‘70. Meer dan 60 miljoen iepen gingen dood door deze ziekte.

Bedreigd
Een kolonie iepenpages wordt bedreigd in Sheffield, waar natuurbeschermers met man en macht proberen te voorkomen dat een zeldzame Engelse veldiep wordt geknot of zelfs verwijderd wegens herichtrichting van straten. Het knotten van deze boom zal ervoor zorgen dat de iepenpage zich hier niet meer zal kunnen voortplanten, wat een ramp is voor de vlindersoort.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor