Donderdag 14 november heeft de U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) in Amerika ruim zes ton ivoor vernietigd. Het gaat om illegaal ivoor dat de afgelopen twintig jaar is onderschept door de Amerikaanse autoriteiten. De reden: Amerika tolereert geen illegale ivoorsmokkelpraktijken.

Ivory carvings crush - boodschap
Foto via LiveScience.com

Klik hier voor meer foto’s

Meer dan 30.000 olifanten worden jaarlijks gedood omwille van de illegale ivoorhandel. Dat zijn er 96 per dag! Er worden momenteel meer olifanten gestroopt dan ooit. De zes ton ivoor staat gelijk aan 1.000 olifanten die het leven hebben gelaten voor hun slagtanden.

Olifantenstropers deinzen nergens voor terug. Parkrangers, die de olifanten moeten beschermen, worden zonder pardon vermoord, wanneer ze de stropers voor de voeten lopen.

De U.S. Fish and Wildlife Service verklaart op haar website:

“We sturen een boodschap naar ivoorsmokkelaars en hun klanten dat de verenigde Staten deze illegale handel niet tolereert. We staan zij aan zij met landen die hun illegale ivoor al hebben vernietigd en tonen inzet om wereldwijd met partners te werken om deze smokkel tegen te gaan en olifanten te redden.”

Helaas is het in Amerika niet bij de wet verboden sommige soorten ivoor van de Afrikaanse olifant te importeren, waaronder ivoor verkregen door middel van legale ’trophy hunt’ en antieke goederen, die aan bepaalde eisen voldoen. De U.S. Fish and Wildlife Service  onderzoekt momenteel hoe zij de regels met betrekking tot het invoeren van ivoor kan aanscherpen. Op http://www.iworry.org/ en http://www.96elephants.org/ zijn petities gestart om het Amerikaanse parlement op te roepen het invoeren van alle soorten ivoor te verbieden.

Bronnen: FWS.org, The Verge & SheldrickWildLifeTrust.org ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor