Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week behulp van politie en brandweer twee pony’s in bewaring genomen in de gemeente Aa en Hunze (Drenthe). De dieren waren zwaar vermagerd, uitgedroogd en stonden tussen een allerlei rommel op het erf en in een stal.

De Dierenbescherming

Het was niet de eerste keer dat de LID een bezoek bracht aan het adres van de 71-jarige eigenaar en zijn 27-jarige zoon. Bij eerdere bezoeken bleek het terrein afgesloten, maar werd op het oog al vastgesteld dat het er een grote rommel was en dat er een pony en duiven aanwezig waren die niet goed verzorgd werden. Pogingen om met de eigenaars afspraken te maken om de situatie van de dieren op het terrein te verbeteren leverden niets op.

Afgelopen maandag waren de inspecteur en een agent van de dierenpolitie gemachtigd om het terrein te betreden. Behalve de pony en duiven bleken er ook een hond, een konijn, een kalkoen en achter in een stal nog een pony aanwezig te zijn. Een dierenarts constateerde dat de dieren veel te mager waren en zelfs tekenen van uitdroging vertoonden. De kalkoen was versuft en bleek een dag eerder aangereden te zijn geweest. De verblijven van de overige dieren vervuild en er was geen eten en drinken aanwezig.

Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken gaf opdracht om de twee pony’s en de kalkoen in bewaring te nemen en over te laten brengen naar een opvangadres, waar ze de juiste zorg krijgen. Vanwege de grote hoeveelheid rommel op het terrein en in de stal was assistentie van de brandweer nodig om de dieren te ontzetten.

Na enige tijd arriveerde de 27-jarige zoon, die verklaarde dat zijn vader in het ziekenhuis lag. De inspecteur wees hem er op dat dit hem als medeverzorger natuurlijk niet ontslaat van de plicht om voor de dieren te zorgen. Dit begreep hij uiteindelijk en hij heeft vervolgens alle hokken schoongemaakt en de dieren eten en drinken gegeven. Er zijn afspraken gemaakt om goede zorg voor de dieren in de toekomst zeker te stellen, waarop zal worden gecontroleerd.

Tegen de eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt, wegens het niet goed verzorgen van zijn dieren. Ook zal hij de gemaakte kosten moeten vergoeden.

Bron: de Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl