De vijf soldaten namen deel aan ‘Operation Rhino Alive’ in het Kruger National Park, een broodnodige maatregel waarbij het leger wordt ingezet om het doden van neushoorns terug te dringen. Afgelopen weekend tijdens de patrouille verongelukte de helikopter: alle inzittenden kwamen om. De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht.

Zwarte neushoorn - helikoptercrash
Zwarte neushoorn | Foto: Wikimedia Commons

Zorgwekkend

Vorige week schoten rangers in het Krugerpark drie mensen dood die verdacht werden van stroperij. Het gaat zeer slecht met de populatie neushoorns in Zuid-Afrika. Dit jaar zijn er tot nu toe  al 188 dieren gedood, waarvan 135 in het Krugerpark. In 2012 werden 668 neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika, een stijging van 50% ten opzichte van 2011.

Vraag en aanbod

De stijgende vraag uit Vietnam en China naar hoorn van de neushoorn is de oorzaak van deze stroperij. De  hoorn wordt gebruikt voor (ongefundeerde) medicinale toepassingen en levert veel geld op. Zuid-Afrika huisvest de meeste witte neushoorns (zo’n 18.000). Ook de zeldzamere zwarte neushoorn komt hier voor, zo’n 40% van de wereldpopulatie. Veel stropers in het Krugerpark komen uit arme dorpjes uit het buurland Mozambique.

Ivoor

Ook in andere delen van Afrika viert stroperij hoogtij. Omdat de vraag naar ivoor vanuit Azië de pan uit rijst, zijn vele olifanten hun leven niet zeker.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde