November 2020 brengt een mijlpaal voor dieren in Cuba; voor het eerst neemt de regering een wet aan die de bescherming van dieren regelt. De nieuwe wetgeving is een grote stap in de richting van beter dierenwelzijn in het communistische land.

Cuba
Cuba krijgt eerste dierenbeschermingswet | Foto: Mark Turner Flickr via Compfight cc

400 Cubanen die het beste voor hadden met het welzijn van hun dierlijke landgenoten, besloten zich in april 2019 te verzamelen in een vreedzame protestmars door Havana. De mars schreef geschiedenis omdat het om een onderwerp ging dat eerder nog niet in de publieke belangstelling stond, maar ook omdat het de allereerste publieke demonstratie in het land was.

In de communistische eilandstaat is het namelijk verboden publieke demonstraties te houden tegen het beleid van de regerende partij. De moed van de demonstranten om toch de straat op te gaan, betaalt zich nu uit. Anderhalf jaar later staat de Cubaanse regering op het punt het eerste wetsvoorstel over dierenrechten aan te nemen.

Zwervend bestaan en rituelen als grootste bedreiging

Dierenrechtenactivist Diana Arro zet zich in voor zwerfdieren in Santiago de Cuba. Ze is blij dat de wet er nu naar alle waarschijnlijkheid komt. Volgens haar is het aantal zwerfdieren sinds de uitbraak van de coronapandemie alleen maar toegenomen en had de wet niet veel langer op zich moeten laten wachten. Tussen bekende zwervers ziet ze nu geregeld dieren die duidelijk een eigenaar hebben gehad, met hun halsbandje soms nog om, in de vuilnisbakken naar eten zoekend.

Voor de non-profit organisatie SAOS, helpt ze zwerfkatten naar opvangadressen verhuizen en motiveert ze bewoners om hun etensresten naar verzamelplaatsen te brengen waar de verwaarloosde dieren gevoerd kunnen worden.

Maar de zwerfdieren en hun behoefte aan goede voeding en verzorging lijken een bijna eenvoudig en vooral ‘praktisch’ op te lossen probleem, naast de andere oorzaak voor dierenleed die Maria Gloria Videl -president van het nationale dierenwelzijn committee- aankaart. De lokale Santeria cultus, die elementen van het katholicisme en de (ooit door slaven naar het land meegebrachte) Nigeriaanse Yoruba-religie samenbrengt, vormt een reële bedreiging voor Cubaanse dieren.

Ze worden namelijk regelmatig als offer gebruikt tijdens de rituelen binnen deze cultus. Vooral kippen en duiven zijn het slachtoffer, maar ook geiten, rammen, knaagdieren en soms katten en honden worden gebruikt om de goden gunstig te stemmen. Volgens Vidal is het “praktisch onmogelijk” om deze traditie, vanwege zijn religieuze aard, zomaar in de ban te doen. Ze wil echter bewerkstelligen dat hun welzijn zo veel en lang mogelijk wordt gewaarborgd.

Technologie zorgt voor groei draagvlak

Gelukkig zorgt de recente snelle technologische ontwikkeling die Cuba doormaakt, en de opkomst van een nieuwe welgestelde middenklasse, voor meer kansen om dierenrechten te promoten.

https://twitter.com/AFPfeature/status/1317012184635985920

 

Het communistische Cuba was lang een vrij afgezonderde staat, maar in de afgelopen jaren hebben veel mensen 3G internet op hun telefoon gekregen en is men sociale media gaan gebruiken. Door de groeiende welvaart zijn steeds meer mensen bovendien in staat om een huisdier te houden en deze ook volop als een lid van het gezin op te nemen en te verzorgen. De bewustwording rondom de verantwoorde omgang met dieren groeit daardoor in rap tempo.

Bron:

©AnimalsToday.nl Merel Roks