De politie van de Duitse stad Kassel heeft bij inspectie van een Nederlands transport twee dozen met elk drie dwergkeeshonden in beslag genomen. De puppy’s zaten vol parasieten, waren afkomstig uit Hongarije en aanzienlijk jonger dan 15 weken, waardoor ze niet voldoen aan de Duitse wetgeving om het land in te mogen.

Duitse politie houdt illegaal transport jonge dwergkeeshonden staande
Duitse politie houdt illegaal transport jonge dwergkeeshonden staande | Foto: © Veterinäramt Landkreis Kassel

Volgens de voorschriften mogen honden pas in Duitsland worden ingevoerd als ze minstens 15 weken oud zijn, om zeker te zijn dat verplichte vaccinaties als rabiës (hondsdolheid) hebben plaatsgevonden en werkzaam zijn. De twee mannen konden geen inenting tegen hondsdolheid overleggen, evenals een paspoort. Een geïmplanteerde chip was niet uit te lezen. Dit was voor de politie de reden om de dieren in beslag te nemen en een dierenarts in te schakelen. Naar de mannen wordt een onderzoek ingesteld. Het is nog niet bekend bij welke broodfokhandelaar de puppy’s afgeleverd zouden worden.
.

Karen’s blog: Aangifte tegen foute puppyhandelaar, NVWA medeplichtig

.
Politiewoordvoerder Matthias Mänz zegt dat de puppydealers een boete wacht van maximaal 25.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar:

“Dwergkeeshonden [pomeriaan – red.] zijn blijkbaar de nieuwe modehonden, waardoor ze zeer gewild en economisch interessant zijn.”

 

Volgens de Duitse veterinaire dienst liggen de prijzen van deze puppy’s in Duitsland rond de 1.500 euro. Gundula Utzinger van het diergeneeskundig kantoor in Wolfhagen, dat de inspectie uitvoerde, meldt dat de gezondheid van de hondjes zeer te wensen overliet:

“De dwergkeeshondjes zaten vol parasieten. Een daarvan heeft het nauwelijks overleefd.”

De puppy’s worden nu goed verzorgd door een dierenarts en men is op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn om de hondjes te adopteren.
.

Karen’s blog: Aangifte tegen Marktplaats wegens medeplichtigheid dierenmishandeling

.
Daniela Schneider van dierenwelzijnsorganisatie Vier Pfoten (VIER VOETERS), die in Duitsland intensief met het onderwerp bezig is, meldt dat het beslist niet gaat om een eenmalig transport:

“In de illegale puppyhandel gaan miljoenen euro’s om. Maandelijks worden 50.000 honden illegaal tussen EU-landen heen en weer vervoerd.”

Volgens Vier Pfoten komen de meeste pups in Duitsland van broodfokkers (puppyfarms) in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Ze worden daar massaal gefokt en te vroeg gescheiden van hun moeders en soms dagenlang illegaal door Europa vervoerd in dozen en de kofferbak. Vaak zijn deze hondjes ernstig getraumatiseerd, onvoldoende of niet ingeënt, voorzien van vervalste vaccinatiebewijzen en niet zelden ernstig ziek.
.

Dodelijk rabiësvirus op de loer in Nederland

.
De broodfokkers verkopen de puppy’s goedkoop aan tussenpersonen, de broodfokhandelaren, die de dieren later met forse winst aan de man brengen via verkoopsites als eBay en Marktplaats en via sociale mediaplatforms. Vier Pfoten eist in Duitsland wettelijke regels voor de handel in dieren op internet.

Bron:

  • HNA
  • Lees ook:
    .

Karen’s blog: Douane, kom in actie!

.
©AnimalsToday.nl BVR