Maak kennis met robotdolfijnen: het alternatief voor dolfijnen in gevangenschap. De zogenaamde animatronics, levensechte dierenrobots, kunnen door hoepels springen en acrobatische trucjes doen. De bedenkers hopen dat deze robotdolfijnen ooit echte dolfijnen in pretparken zullen vervangen.

robotdolfijnen
Robotdolfijnen: een alternatief op echte dolfijnen in themaparken | Foto: ©Graham Walker

Educatief

Het Amerikaanse bedrijf Edge Innovations ontworp het ‘dier’. Het bedrijf heeft een afdeling in Californië die gespecialiseerd is in special effects en die ook regelmatig robotdieren voor films aanlevert. Robots worden in de filmindustrie al langer gebruikt, onder andere bij de films ‘Free Willy’ en ‘Deep Blue Sea’. De robotdolfijn, die 250 kilo weegt en 2,5 meter lang is, heeft een huid die gemaakt is van hoogwaardig silicone. De dolfijn is ontworpen voor een educatief programma dat is opgezet in samenwerking met TeachKind, onderdeel van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

“Momenteel leven wereldwijd zo’n 3.000 dolfijnen in gevangenschap. Met die dieren worden miljarden dollars verdiend. Er is duidelijk een liefde voor dolfijnen en een verlangen om meer over ze te leren”, zegt Walt Conti, oprichter en CEO van Edge Innovations:

“We willen andere manieren creëren voor mensen om verliefd te worden op dolfijnen.”

Witte haaien

Het bedrijf hoopt dat de levensechte dolfijnen die nu figureren in Hollywoodfilms ook ooit in dolfinaria te zien zijn. Dan zouden dolfijnen niet meer in gevangenschap leven voor de themaparken. Bezoekers kunnen dan ook zwemmen met grote witte haaien of zelfs met reptielen uit de oertijd. Animatronics kunnen ook mensen terughalen naar dolfinaria en pretparken die afgeschrikt zijn door het gebruik van wilde dieren in shows. Ook circussen zouden weer ‘dieren’ kunnen gebruiken voor traditionele circusacts, die zo op een diervriendelijke manier opgevoerd kunnen worden.

‘Sesamstraat onder water’

De initiatiefnemers hopen dat dit de ‘Sesamstraat onder water’ wordt. Creatief directeur van het programma, Roger Holzberg, legt uit hoe dat zit:

“Die personages [van Sesamstraat] leerden een generatie hoe ze verschillende soorten aspecten van de mensheid moest voelen op manieren die nooit eerder waren bedacht. En daar dromen we van met dit project.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma