Een groep pinguïns die onlangs besmeurd met olie werd aangetroffen in een baai in het zuidoosten van Zuid-Afrika, kon op 28 juni worden uitgezet. De vogels waren schoongemaakt en hersteld bij de Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB) in Cape St. Francis. Een van de Afrikaanse pinguïns was minimaal 19 jaar oud.

pinguïn
Terug naar zee | Foto: screenshot video

Pinguïn T1453 kreeg in 1997 als jong dier een identificatiebandje aan zijn flipper, tijdens een onderzoek door medewerkers van South African National Parks (SANParks) naar de vogelpopulatie op Bird Island. Toen hij op 28 mei werd gered, was 30% van zijn lichaam besmeurd met olie. Een maand lang zorgden medewerkers van SANCCOB voor hem en enkele andere pinguïns die eveneens slachtoffer waren van een olielekkage van nog onbekende oorsprong.

Vorige week werd T1453, door zijn 11-jarige adoptant Jessica Davidson ‘Fatty’ genoemd, vrijgelaten bij Seal Point Lighthouse, samen met andere Afrikaanse pinguïns die voldoende hersteld waren.

Juanita Raath van Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds:

“De nieuwe waarneming van pinguïn T1453 is niet alleen belangrijk voor het doorlopende populatie-onderzoek naar de Afrikaanse pinguïnsoorten. Het is ook erg motiverend voor de medewerkers van SANCCOB om te weten dat er nog steeds Afrikaanse pinguïns in het wild overleven en een vrij hoge leeftijd bereiken.”

Sinds eind mei heeft de zeevogelopvang 30 met olie besmeurde Afrikaanse pinguïns opgevangen en vier ouderloze jongen, die gered waren door rangers van Addo Elephant National Park.

De vrijlating van wilde dieren die dankzij goede zorgen van hulpverleners zijn opgeknapt, is een prachtig gezicht.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde