Duke Faunabeheer heeft vanmorgen duizend ganzen in Schagen afgemaakt. De dieren bevonden zich in en rond de vijver van het crematorium, waar ze bijeen werden gedreven en ter plaatse werden vergast met koolmonoxide. De poelier verscheen op de locatie om de dode dieren direct mee te nemen en te bereiden voor consumptie.

ganzenvergassing
Still RTV Noord-Holland

De brandganzen zijn momenteel in de rui, waardoor ze niet kunnen vliegen. Voor Duke Faunabeheer een uitgelezen kans om ze bijeen te drijven, aangezien de dieren niet kunnen vluchten. RTV Noord-Holland was ter plaatse en maakte een reportage over de massale vergassing in Schagen. Hiervoor werd ook Karen Soeters van PiepVandaag.nl geïnterviewd:

“Het is een enorm crue aangelegenheid die overbodig is. Ik vind het bijzonder jammer en dat is een understatement. Op een dag gaan mensen erachter komen dat dit een heel domme beslissing was. Alle onderzoeken wijzen ook uit dat dit niet werkt.”

Ook Pauline de Jong van de Faunabescherming liet weten fel tegen het doden van de duizend brandganzen te zijn:

“Mensen denken vaak dat het er wel netjes aan toegaat, maar laat dat netjes maar weg. We kunnen het misschien niet tegenhouden, maar wij willen wel de rauwe werkelijkheid laten zien”.

Het ganzenvergassing met koolmonoxide is in strijd met de Flora- en Faunawet. Daarin staat namelijk dat dieren alleen gedood mogen worden als alternatieven niet werken. Desondanks mogen ganzen in heel Nederland sinds vorige maand worden vergast. Duke Faunabeheer heeft hiervoor een ontheffing gekregen.

In 2013 maakte PiepVandaag.nl in samenwerking met RTV Noord-Holland een documentaire over de ganzenvergassing bij Schiphol:

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.