Een golf van verontwaardiging raast momenteel door heel Portugal vanwege het volksfeest ‘Queima do Gato’ (de verbranding van de kat). Recentelijk verscheen een video in het nieuws en op de sociale media waarbij een kat levend verbrand wordt tijdens een traditioneel feest in de gemeente Vila Flor. Volgens deze traditie wordt een kat in een aardewerken pot gestopt. Deze pot wordt op een hoge constructie van stro geplaatst. Vervolgens wordt deze in brand gestoken. De kat kan pas ontsnappen als de pot openbarst door de hitte van het vuur of omvalt. Zoals de beelden op het filmpje laten zien (onderaan dit artikel te bekijken), staat het dier in brand op het moment dat het losbreekt uit de pot. Het is niet bekend of het dier nog leeft.

katverbranding
De strooien constructie in Vila Flor wordt in brand gestoken | Foto: screenshot video

Feesten met dieren
Portugal kent diverse wrede volksfeesten met dieren. Veel daarvan zijn feesten waarbij stieren mishandeld worden, maar ook andere diersoorten worden de dupe van deze tradities. Helaas is niet bekend hoeveel tradities er in Portugal zijn waarbij dieren worden mishandeld en/of gedood. Dit soort feesten wordt regelmatig uitsluitend gehouden voor de inwoners van de gemeente zelf. Hierdoor komt dit niet aan het licht bij het bredere publiek. Portugal reageert momenteel enorm verontwaardigd omdat de ‘Queima do Gato’ bij de meeste Portugezen gewoonweg niet bekend is. Nu dat dit naar buiten is gekomen wordt de Portugese dierenwelzijnsorganisatie ANIMAL door mensen benaderd met meer informatie over andere onbekende traditionele feesten waarbij dieren gruwelijk worden mishandeld.

Feest illegaal
Rita Silva, voorzitter van ANIMAL, stelt dat deze traditie volgens de huidige wet illegaal is. Volgens Rita is justitie een gerechtelijk proces begonnen omdat de ‘Queima do Gato’ in Portugal sinds vorig jaar als een misdrijf beschouwd kan worden. ANIMAL zal deelnemen aan de rechtszaak, om als ervaren dierenwelzijnsorganisatie de zaak te ondersteunen. Het idee is om de eigenaar van de kat op te sporen en te vervolgen. De verantwoordelijk(en) van dit dierenleed riskeren een gevangenisstraf van 120 dagen tot één jaar. Volgens Rita is dit een traditie die al vele jaren plaatsvindt in Vila Flor. Bij ANIMAL is de ‘Queima do Gato’ al bekend sinds 2008. Dit leidde toen al tot een golf van woede in Portugal, en de bewoners van het dorp beloofden toen dat ze de kat zouden gaan vervangen door een pop. Achteraf zijn ze waarschijnlijk doorgegaan met het inzetten van levende katten. Jaarlijks biedt één van de bewoners van Vila Flor zijn kat aan voor het evenement.

Volgens Rita Silva waren dit jaar 200 mensen aanwezig bij de verbranding van de kat, waaronder kinderen.

“Er iets behoorlijks mis met mensen als er bij 200 individuen niet eentje tussen zit die zegt dat het evenement gestopt moet worden en dat het fout is. Dit geldt ook voor de politie, want die moest aanwezig zijn bij het feest. Er zijn zoveel vragen die momenteel onbeantwoord zijn. De zaak speelt nu de hoofdrol in een publiek debat; bekende artiesten posten erover op hun sociale-mediakanalen met een bereik van miljoenen volgers. Zelfs parlementsleden ontvangen er brieven en mails over, iedereen is woedend. En dit blijft niet meer in het land, het wordt internationaal nieuws.”

Nieuwe wet
Het mishandelen van dieren is sinds augustus 2014 een misdrijf in Portugal. ANIMAL startte indertijd een petitie voor de aanpassing van de Portugese wet betreffende dierenrechten, om het welzijn van alle dieren te verbeteren. Uiteindelijk resulteerde dit in een aanpassing speciaal gericht op gezelschapsdieren, opgevangen in de wet ‘Lei n.º 69/2014’. Het in de steek laten en mishandelen van gezelschapsdieren is nu strafbaar in Portugal. De meeste dieren die in volksfeesten mishandeld worden in Portugal, zoals stieren, worden helaas niet beschermd door deze wet. Maar in het geval van de ‘Queima do Gato’ wordt een kat gebruikt, een gezelschapsdier, en wordt de wet dus niet gerespecteerd. Het is nu afwachten wat de rechter zal beslissen over deze zaak.

De toekomst van Portugese dierenrechten

Rita Silva:

“Er is in Portugal een vorm van entertainment die wij als beschaafde samenleving niet zouden moeten toestaan. Het maakt niet uit hoe klein de gemeente is, het is en blijft schandelijk… we hebben mensen nodig die blijven rapporteren wat er tijdens de feesten gebeurt zodat we er iets aan kunnen doen.”

Rita Silva verwacht het beste voor dierenrechten in Portugal.

“Ik doe dit werk nu twaalf jaar en ik heb zoveel vooruitgang gezien waarvan we niet dachten dat het mogelijk was. Ik ben hoopvol. Ik doe dit werk omdat ik echt geloof in wat ik doe, en dat je grote dingen kunt bereiken. Zaken zijn aan het veranderen. Er zijn nog vele gruwelijke dingen die nog steeds gebeuren, maar mensen worden steeds bewuster van wat er gebeurt, en van het belang van het respecteren van alle dieren. Je hoeft niet alle dieren lief te hebben, net als je ook niet alle mensen lief hoeft te hebben. Maar je moet wel hun recht respecteren om niet geëxploiteerd, mishandeld of gedood te worden. We willen respect voor iedereen. En ik denk dat we op het juiste pad zitten, het zal alleen nog even duren voordat we het zullen bereiken.”

Petitie
Onafhankelijke burgers hebben een petitie gestart tegen de ‘Queima do Gato’. Omdat het hier gaat om een petitie die ingeleverd wordt bij het Parlement en diverse ministeries wordt er gevraagd om het documentnummer van uw identiteitsbewijs onder het veld Cartão Cidadão. Hier kun je de petitie tekenen.

Vertaling belangrijke velden petitie:
Nome Completo: Voornaam + achternaam
Localidade : Woonplaats

Não me importo que o Petição Pública me contacte para campanhas ou petições do mesmo género: Ik ga ermee akkoord dat Petição Pública me contacteert voor campagnes of petities van hetzelfde onderwerp

Pretendo receber diariamente as capas e os últimos títulos dos jornais. Serviço gratuito oferecido por JornaisDoDia.com: Ik wil dagelijks het laatste nieuws ontvangen door JornaisDoDia.com (gratis)
Assinar Petição: Teken petitie

Dit zijn de beelden van het ‘Queima do Gato’. Let op, deze zijn zeer schokkend. 

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.