Vogelbeschermers vinden dat er te veel vogels en kleine zoogdieren gedood worden door katten. Daarom zouden we onze huiskat binnen moeten houden. Volgens de Sophia KattenBond neemt het aantal ‘moorden’ alleen af als er minder katten geboren worden. De organisatie pleit voor castratie van alle katten in Nederland.

Kat - vogelmoorden
Foto: Wikimedia Commons

Massale sterfte
Volgens een Amerikaanse studie doodt een kat tussen de 70 en 200 vogels en kleine zoogdieren per jaar. Vogelbescherming Nederland zou daarom graag zien dat alle katten binnengehouden worden. De Sophia KattenBond, onderdeel van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, is van mening dat de massale sterfte van deze dieren niet toe te schrijven is aan het jachtinstinct van de huiskat, maar aan het overschot aan katten in ons land.

Kattenoverschot
In Nederland leven naar schatting bijna drie miljoen katten en dat aantal groeit gestaag. Jaarlijks worden er bij mensen thuis duizenden katjes geboren terwijl de asielen steeds voller raken. Een groot deel van deze kittens belandt uiteindelijk op straat en sluit zich aan bij zwervende soortgenoten. Omdat het merendeel van deze zwerfkatten niet gecastreerd is, zorgen ze voor veel nageslacht. Zo ontstaan grote populaties verwilderde katten die in hun voedselbehoefte voorzien door te jagen op kleine dieren.

Geboortebeperking
Dorith Gelberg van de Sophia KattenBond: “Als we dit probleem echt aan willen pakken, dan moeten we eerst het aantal verwilderde katten in Nederland terugbrengen. Dat kan alleen door ervoor te zorgen dat er geen nieuwe katjes meer geboren worden. Zo sla je drie vliegen in een klap: minder katten in het asiel, minder zwerfkatten en minder sterfte onder vogels en kleine zoogdieren.” De Sophia KattenBond pleit daarom voor geboortebeperking: castratieprojecten voor zwerfkatten en verplichte castratie van alle huiskatten.

Persbericht Sophia-Vereeniging