Er komt hulp voor de uitgehongerde dieren, waaronder vier leeuwen, in Soedan. Een reddingsteam van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) is onderweg naar de dierentuin Al Qurashi Family Park in de hoofdstad Khartoem, waar de grote katachtigen en andere dieren op het randje van de dood balanceren.

Soedan
Schokkende beelden van uitgemergelde leeuwen in dierentuin Al Qurashi Family Park in Soedan | Foto: Osman Salih/Twitter

De Soedanese autoriteiten hebben het VIER VOETERS-team, onder leiding van dierenarts Amir Khalil, toestemming gegeven om het land binnen te komen en de dieren van voedsel en medische zorg te voorzien. Het VIER VOETERS-team zal naar verwachting aanstaande maandag 27 januari in de dierentuin aankomen.
.

.
De afgelopen dagen circuleerden beelden van de uitgemergelde leeuwen over de hele wereld en veroorzaakten een internationaal protest. VIER VOETERS-missieleider Amir Khalil:

“We waren geschokt door de foto’s van de magere leeuwen en het was ons duidelijk dat we snel moesten handelen. Zodra we ter plaatse zijn, zullen we de ernstig ondervoede leeuwen voorzien van goed voedsel en medische zorg. De hoogste prioriteit op dit moment is het stabiliseren en verbeteren van de gezondheidstoestand van de dieren en het bepalen van een lange termijn oplossing.”

De noodmissie is een race tegen de klok, want een van de resterende vijf leeuwen is al overleden. De overige vier hebben al twee derde van hun lichaamsgewicht verloren.
.

.
Het redden van dieren in crisis- en conflictgebieden is niet nieuw voor VIER VOETERS. Amir Khalil en zijn team hebben in het verleden al in vele conflictgebieden gewerkt. Recente reddingsacties waren in de Gazastrook (2016 en 2019), in Irak (2017) en in Syrië (2017). De Nederlandse VIER VOETERS-medewerker Juno van Zon heeft meegewerkt aan de meest recente reddingsacties en zal ook deel uitmaken van het reddingsteam in Soedan.
.

.
De beelden van de uitgemergelde leeuwen werden als eerste verspreid door dierenvriend en Twitteraar Osman Salih, die tevens een inzamelingsactie is begonnen om de dieren in Al Qurashi Family Park te redden van de hongerdood.

Bronnen: