Pretpark uShaka Marine World in Durban, Zuid-Afrika, heeft duidelijk niet het belang van zijn zeezoogdieren voor ogen. Op oudejaarsavond wordt in dit park een rave gehouden met drie dansvloeren en achttien dj’s.

Dolfijnen
©Corbis

Gevangenschap zeer stressvol
Aangezien het park ook elf dolfijnen huisvest, is dit besluit zeer ondoordacht en nalatig. Dolfijnen kunnen slecht tegen gevangenschap. Hun levensverwachting is in bassins veel lager, ze zijn stressgevoeliger waardoor ze sneller ziek worden of overlijden. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van uShaka Marine World om de kans op stress bij de dieren zoveel mogelijk te beperken. Met een dansfeest bereikt het park juist het tegenovergestelde.

Overtuig stadsbestuur Durban
Daarom is de actievoerende beweging Avaaz een petitie gestart om het stadsbestuur van Durban ervan te overtuigen in te grijpen. Door de vergunning voor het feest in te trekken, wordt het welzijn van de dolfijnen voorop gesteld. En hoewel de geluidsoverlast in het bijzonder voor de aanwezige dolfijnen stressvol is, zijn de drukte en het geluid ook voor de andere aanwezige dieren uiteraard geen pretje.

Dolfijn overleden na technofeest
Uit onderzoek is gebleken dat dolfijnen extreem gevoelig zijn voor harde geluiden. Vorig jaar nog overleed de achtjarige dolfijn Shadow na een technofeest dat gehouden werd in Connyland Marine Park in Zwitserland. Tegenstanders hadden ervoor gewaarschuwd dat het feest nadelig kon zijn voor de dolfijnen, maar de autoriteiten keurden de rave toch goed. Dierenactivisten van ProWal en The Whale and Dolphin Protection Society hebben tijdens het feest het geluid gemeten. De dieren werden blootgesteld aan meer dan 100 decibel, wat volgens Andreas Morlok van Prowal vergelijkbaar is met de herrie van een pneumatische boor op topvolume.

Andreas Morlok: ‘Een paar dagen na het evenement werd Shadow erg onrustig. Zijn trainer probeerde hem te bedaren, maar na een paar minuten hield Shadow op met ademen en kreeg hij een hartstilstand.’

Het houden van een dansfeest in een mariene park is onverantwoord!

Laat Durban weten dat het dansfeest in uShaka Marine World een slecht idee is en teken de petitie!

Bron: Avaaz ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde