Turkije en Spanje dumpen samen dagelijks 270 ton plastic afval in de Middellandse Zee. Dit blijkt uit een onderzoek van de Aquae Foundation. De Middellandse zee is hiermee de meest vervuilde zee van de wereld.

plastic
Turkije en Spanje dumpen samen 270 ton plastic per dag in Middellandse zee | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer

De Aquae Foundation voerde het onderzoek uit op basis van gegevens verstrekt door het Europese Parlement, Greenpeace en het Wereld Natuurfonds.  Het onderzoek toont dat Turkije met 144 ton dagelijks het meeste plastic afval in de Middellandse zee dumpt, gevolgd door Spanje met 126 ton. Italië is verantwoordelijk voor 90 ton, Egypte voor 77 ton en Frankrijk voor 66 ton.

De Middellandse Zee is de meest vervuilde zee in Europa, bevestigt ook een 20-jarige studie uitgevoerd door Ifremer, het Franse onderzoeksinstituut voor exploitatie van de zee.
Er drijft zo’n 4 keer meer zwerfafval in dan in de Noordzee. De Middellandse zee bevat ongeveer 7% van de microplastics ter wereld, maar slechts 1% van het water in de wereld.

Toerisme

Volgens het Wereld Natuurfonds is de hoeveelheid gedumpt plastic in Spanje en andere mediterrane landen waar veel toeristen komen, in de zomermaanden 40% groter dan in de andere maanden. Belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Valencia en de Balearen behoren dan ook tot de meest vervuilde kusten van Europa.

Volgens Manu San Felix, een Spaanse zeebioloog en ontdekkingsreiziger voor National Geographic, is de Middellandse zee de meest vervuilde zee ter wereld, maar zijn we nog op tijd om haar te redden als we nu handelen. Manu heeft meer dan 30 jaar gewijd aan de studie en strijd voor het behoud van de zee. Met zijn documentaire ‘Save Our Mediterranean’ hoopt het bewustzijn te vergroten dat het mogelijk is om het Middellandse Zeegebied terug te brengen naar de staat van 80 jaar geleden.

zuurstofproductie
Foto: Pixabay

Gevolgen

Het plastic in het Middellandse zeegebied bestaat vooral uit ‘plasticsoep’, deeltjes van minder dan 5 millimeter, die een belangrijke bedreiging vormen voor mariene ecosystemen. Zo’n 134 soorten zeedieren worden erdoor bedreigd, waaronder 60 vissoorten, 9 soorten zeevogels, 3 soorten zeeschildpadden en 5 soorten zeezoogdieren, waaronder Risso-dolfijnen, tuimelaars en potvissen.

Ook in andere delen van de wereld komt plastic afval in desastreuze hoeveelheden in zee terecht.  In Azië belandt met 1.210.000 ton per jaar het meeste plastic afval van alle continenten in zee, gevolgd door Afrika (109.200 ton), Latijns-Amerika (67.400 ton), Noord-Amerika en Midden-Amerika (13.400 ton), Europa (3.900 ton) en Oceanië (300 ton).

Verminderen

Het WWF zegt dat consumenten ook tijdens de vakantie kunnen helpen het plastic afval te verminderen. Bijvoorbeeld door eigen boodschappentassen mee te nemen bij het winkelen, producten met veel plastic verpakkingen te vermijden of te kiezen voor producten met een verpakking van gerecycled plastic. Daarnaast is het in veel Spaanse gemeentes mogelijk om plastic verpakkingsafval te scheiden.

1965
Foto: publiek domein

Maar ook supermarkten en de producenten van grote hoeveelheden wegwerpplastic, zoals Unilever, Coca-Cola en Nestlé spelen een cruciale rol bij plastic afvalvermindering. Greenpeace voert campagne tegen het gebruik van verpakkingen van wegwerpplastic en roept levensmiddelenbedrijven en supermarkten op te investeren in herbruikbare en navulbare alternatieven.

De Spaanse supermarktketen Carrefour geeft het goede voorbeeld, door consumenten de mogelijkheid te bieden om herbruikbare katoenen zakjes aan te schaffen om groente en fruit in te verpakken en om producten te verpakken in zelf meegebrachte Tupperware.

Wil je ook een wereld zonder wegwerpplastic? Teken dan de petitie van Greenpeace.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel