Het Aravalligebergte ligt in het noordwesten van India en loopt ongeveer vijfhonderd kilometer van het zuidwesten naar het noordoosten. Het gebergte is een groot en belangrijk natuurgebied, maar het bos is niet als zodanig aangemerkt en dat zorgt voor veel ellende voor dier en natuur. De schade aan het ecosysteem is inmiddels enorm.

Aravalligebergte
Hert Aravalligebergte | Foto: Nataraja/Wikimedia

Doordat de autoriteiten in dit gebied vaak een oogje toeknijpen en niet optreden, is deze streek inmiddels een broedplaats van illegale bouwactiviteiten en stroperij geworden. De streek lijkt inmiddels meer op een vuilstortplaats en kerkhof dan op een natuurgebied.

Stroperij
In de bosregio vindt op grote schaal stroperij plaats. Zo vindt je overal in het bos grote metalen vallen die worden gebruikt om pauwen te vangen. Dierenwelzijn en natuurbescherming lijken niet belangrijk voor de overheid, die hier dan ook nauwelijks tegen optreedt. Dierenactivisten vragen nadrukkelijk aandacht voor het gebied, maar vooralsnog gebeurt er niets om het bos en haar bewoners te beschermen.

Volgens natuurbeschermers vindt er amper controle plaats en wordt er op grote schaal afval gedumpt. De activisten willen nu dat het Aravallibos officieel wordt uitgeroepen tot natuurgebied om zo de teloorgang van het bos te kunnen stoppen en beter op te kunnen treden tegen de misstanden.

Aravalligebergte
Foto: CorrectKnowledge/Wikipedia

Doodgeslagen
Ook luipaarden die voorkomen in het gebied zijn hun leven niet zeker. Er is een geval bekend van een dokter die een luipaard ving en ook werd een luipaardjong doodgeslagen door de woedende bevolking. Een mens-dier conflict waarbij de overheid ook niet heeft ingegrepen.

De schade aan het ecosysteem ter plaatse is enorm en ook de vogelpopulatie loopt ernstig gevaar. Toch is er weinig begrip voor de natuurbeschermers; er werd zelfs een klacht tegen hen ingediend door lokale bewoners.

Bron: Economic Times ©AnimalsToday.nl Lydia Zittema