Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is geschrokken door de beelden over keiharde hondentrainingen met gebruikmaking van ‘hulpmiddelen’, die gisteravond te zien waren in het programma Rambam. Ze vindt het dierenmishandeling en kondigde aan Kamervragen te zullen stellen over het uitblijven van de wet die dit soort hulpmiddelen verbiedt.

hondentrainingen
Foto: screenshot Rambam/BNNVARA

Je hond belonen voor goed gedrag? Of toch liever gebruik maken van een harde hand, stroomstoten, prikkettingen of zelfs flesjes gevuld met grind? In de tweede aflevering van het seizoen kwam Rambam wel hele uiteenlopende trainingsmethodes voor honden tegen. De Rambammers bezochten onder meer een tiental hondenscholen die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Hier filmden zij hoe de scholen op grote schaal attributen als slipkettingen, prik- en stroombanden gebruiken.

hondentrainingen
Foto: screenshot Rambam/BNNVARA

Wet nodig
De KNPV is de koepelvereniging van hondenscholen waar particulieren werken met honden die later kunnen worden verkocht aan de politie. Na het horen van de bevindingen van Rambam geeft de KNPV in de uitzending aan dat zij een voorstander zijn van een diervriendelijke werkwijze. Echter zijn zij van mening dat zij het gebruik van de hulpmiddelen door de aangesloten hondenscholen alleen kunnen tegengaan wanneer er een duidelijke wet komt die de hulpmiddelen verbiedt.

De Rambammers praten in de uitzending met hondenexperts die vertellen dat honden het beste kunnen worden getraind door ze te belonen voor goed gedrag. Maar de Rambammers stuiten ook op een hondenschool die hun cursisten leert honden met harde hand te corrigeren en zelfs te slaan met flesjes gevuld met grind.

hondentrainingen
Foto: screenshot Rambam/BNNVARA

Wat vind jij van deze praktijken? ‘Hondentrainingen’ is uitgezonden door BNNVARA op NPO 3 en is hier terug te kijken.

Persbericht BNNVARA (aangepast)