Het voornemen van Tanzania om eenmalig een voorraad (in bezit van de staat) van meer dan honderd ton ivoor door te verkopen aan China en Japan is van de baan. In oktober 2012 berichtte PiepVandaag.nl over het ingediende verzoek.  

In beslag genomen ivoor Hong Kong
In beslag genomen ivoor in haven van Hong Kong | Foto: AFP via The East African

De Tanzaniaanse overheid heeft het verzoek ingetrokken, nadat zij niet in staat waren aan de eisen van het CITES om toestemming te krijgen voor de verkoop, te kunnen voldoen. Tanzania kon geen informatie geven over het aantal in het land levende olifanten en heeft enorme steken laten vallen bij het terugdringen van stroperij.

CITES heeft tevens in een officieel document aan de Tanzaniaanse overheid laten weten, dat de registratiegegevens van het ivoor bedoelt voor de verkoop niet op orde zijn en er grote kans bestaat dat illegaal verkregen ivoor deel uitmaakt van de voorraad. Het verschil tussen zoiets als illegaal en legaal ivoor alleen is al bijzonder, maar het wordt nog gekker.

Tanzania claimt namelijk dat het de opbrengst van de verkoop van het ivoor exclusief zou gaan gebruiken voor jawel… De bescherming van de olifant!

Gelukkig is dit alles van de baan en wordt de markt niet voorzien van een enorme impuls, wat waarschijnlijk zou leiden naar meer vraag, met als gevolg dat het stroperij in de hand werkt. Natuurbeschermers reageren dan ook opgelucht. Azzedine Downes van het IFAW zei:

“Nu dit voorstel van de tafel is, kunnen partijen als CITES en het IFAW zich weer verder concentreren op hun samenwerking de illegale handel in ivoor, die de Tanzaniaanse olifantenpopulaties zwaar onder druk zet, aan te pakken.”

Bron ©PiepVandaag.nl