Babyhaaien zijn zich wel op hele jonge leeftijd bewust van gevaar. Terwijl ze nog in hun eitje zitten en eigenlijk dus nog niet geboren zijn kunnen ze de aanwezigheid van roofdieren voelen.

Babyhaai
Babyhaai in ei

Ze voelen niet alleen gevaar aan maar reageren er ook op door te stoppen met bewegen. Ze houden zelfs letterlijk hun adem in want ook de kieuwen bewegen dan niet meer.

Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Western Australië ontdekt.

Al langer is bekend dat volwassen haaien in hun jacht gebruik maken van zeer gevoelige sensoren die het elektrische veld dat hun prooien creëren kunnen waarnemen.  Nu blijkt dus dat babyhaaien ook al heftig reageren op het elektrische veld van roofdieren. Dit valt te verklaren uit het feit dat de onderzochte haaien al ver in hun ontwikkeling waren en waarschijnlijk binnenkort uit hun ei zouden kruipen.

De onderste rand van het ei is in dit laatste stadium verzwakt waardoor zeewater het ei binnendringt. Het is waarschijnlijk dat de geur van de babyhaai daardoor al vrijkomt en ook door roofdieren opgemerkt kan worden. Het enige wat het diertje kan doen om zichzelf te beschermen is heel stil liggen en dat doen ze dan ook.

Bron: Scientias ©PiepVandaag.nl