Dankzij het warme weer vliegen nog opvallend veel vlinders  in de vrije natuur rond. “De warmte, maar vooral de zonneschijn maakt dat er nu, begin november, nog heel veel soorten vlinders te zien zijn. Het is wel spectaculair, wat er gebeurt”, aldus Karst Veling van de Vlinderstichting.

Kleine vos - rondvliegende vlinders
Kleine vos | Foto: Darkone [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
De afgelopen dagen zijn nog zo’n zestien of zeventien soorten vlinders waargenomen. In andere jaren zijn de dieren om deze tijd allang dood, of zijn zij weggekropen tegen de koude. Dankzij bloeiende klimoppen en een aantal kruiden kunnen de vlinders nog voldoende voedsel vinden. Soorten als de kleine vos en de dagpauwoog krijgen hierdoor net wat extra energie om de winter door te komen. Als een winter warmer is dan een gemiddelde winter, en de vlinders tussendoor wakker worden, kost dat teveel energie en kunnen zij alsnog het loodje leggen.

Soorten die toch sterven voor de winter begint, hebben geen voordeel van de extra warmte en zonneschijn. Veling:

“Misschien dat zij nog eitjes leggen, en heel misschien, als de winter heel zacht wordt, kunnen de rupsen overleven. Maar als het gaat vriezen, gaan zij alsnog dood”.

Insecten zullen wel langer actief blijven als de winter geen echte winter wordt, al denkt Arnold van Vliet van de Natuurkalender, dat insecten geen extra overlast zullen geven. Van Vliet:

“De meeste werksters onder de wespen zijn nu al dood. De koninginnen, die overwinteren, blijven wel wat langer actief”.

Meer last veroorzaken de muggen. De gewone steekmug is lui in de winter, dus die zal niet zoveel overlast bezorgen, maar haar tweeling-zusje blijft gewoon actief, op zoek naar bloed.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven