Meer dan 15.000 mensen zijn in de eerste negen maanden van dit jaar vervolgd voor wildlife-gerelateerde misdaden in China. Volgens de Chinese openbare aanklagers is dat een stijging van 66 procent  vergeleken met 2019. Deze stijging komt mede door een verbod op wilde dierenhandel sinds de uitbraak van COVID-19.

corona
Stijging arrestaties voor wildlife crime in China door corona | Foto: publiek domein

Verbod

Sinds de coronacrisis is in China een handelsverbod voor wilde dieren voor consumptie. Dit verbod betekent dat wilde dieren niet meer voor consumptie verkocht mogen worden. De stijging in arrestaties vergeleken met vorig jaar kan mede hierdoor verklaard worden. Maar de autoriteiten treden nu ook harder op tegen praktijken die al illegaal waren.

Van de in totaal 15.000 arrestaties, ging het bij bijna 7.000 om schending van visserijbeperkingen. Ongeveer 4.000 mensen zijn vervolgd voor illegale jacht en 3.000 voor het illegaal kopen, vervoeren en verkopen van wilde dieren.

Lucratieve handel

China’s lucratieve en slecht gereguleerde handel in wilde dieren kwam afgelopen jaar aan het licht toen bleek dat de eerste COVID-19-uitbraak kwam van een wilde dierenmarkt. In 2017 was de handel in wilde dieren en planten 73 miljard Amerikaanse dollars waard. De lobbycapaciteit is dan ook enorm, waardoor de handel zo lang kon doorgaan.

Kritische noot

Ondanks de toegenomen arrestaties, is het einde van dierenleed nog lang niet in zicht. De nieuwe wetgeving maakt een uitzondering voor handel in bont en dieren die gebruikt worden voor traditionele Chinese medicijnen. Schubdieren zijn eerder van een lijst gehaald met legale ingrediënten voor medicijnen, maar via een omweg in de wet kunnen farmaceutische bedrijven nog steeds schubdieren verwerken in hun medicijnen.

Daarnaast concludeerde de Environmental Investigation Agency (EIA) in oktober dat schubben en schubdieren nog steeds makkelijk te vinden zijn op eBay en andere onlineplatformen. Daarom klinkt ook kritiek van onder andere EIA. Chris Hamley van EIA.

“China neemt halve maatregelen, want het gebruik van schubdieren in de geneeskunde is nog niet verboden.”

Verder valt maar 30 procent van de wilde dieren die gefokt worden op de boerderijen, onder ‘illegaal’ volgens de nieuwe wet. Dit deel is namelijk voor consumptie bedoeld. De overige 70 procent wordt voor bont of traditionele Chinese medicijnen, dierenparken en huisdierenhandel gefokt. Boeren die de dieren hiervoor houden, worden niet beperkt door de nieuwe wet. De dieren die nu onder het verbod vallen, worden in het wild vrijgelaten, geruimd of met een ander doel verkocht. Ondanks de goede stappen die China zet, blijft de handel in dieren voor bont en medicijnen lucratief.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma