Geweldig nieuws voor de zwerfkatten in de provincie Utrecht! Na een jarenlange intensieve lobby door diverse dierenhulporganisaties heeft de Provinciale Staten een motie aangenomen om de jacht op zwerfkatten in de provincie te stoppen en te zoeken naar diervriendelijker alternatieven.

einde jacht op zwerfkatten provincie Utrecht
Einde jacht op zwerfkatten provincie Utrecht in zicht | Foto: publiek domein

Utrecht is naast Friesland nog de enige provincie waar katten worden doodgeschoten. Sinds afgelopen donderdag kunnen de katten in Utrecht in ieder geval opgelucht ademhalen. De Provinciale Staten van Utrecht nam een voorstel aan van PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren om te stoppen met afschot van katten. Er zal gezocht worden naar alternatieven om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden. De gedeputeerde komt hiervoor met een voorstel naar Provinciale Staten.

einde jacht op zwerfkatten provincie Utrecht
Ook een struinende huiskat kan zomaar de kogel krijgen | Foto: publiek domein

Zowel politiek als dierenhulporganisaties reageren blij op de aangenomen motie om het afschot van zwerfkatten in Utrecht te stoppen. Statenlid Annet Krijgsman (PvdA) zei tegen het AD:

“Het is niet uit te leggen dat er in de provincie Utrecht nog op katten gejaagd wordt, zeker omdat er hele goede alternatieven zijn, zoals de TNR-C methode.”

Ook huiskatten geschoten

Het afschieten van katten is een uiterst dieronvriendelijke methode, waarbij de katten en vaak ook hun verweesde kittens ernstig lijden. Uit onderzoeken van de Wageningen Universiteit blijkt daarnaast dat het geen werkende oplossing is voor het zwerfkattenprobleem. Maar het is bovendien problematisch omdat in Nederland veel huiskatten buiten komen en niet alle katten gechipt zijn. Het kan dus zomaar gebeuren dat een geliefde huiskat wordt afgeschoten. Omdat geschoten katten nu niet worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip, blijven de katteneigenaren in het ongewisse over het lot van hun huisdier en stoppen ze niet met hun zoektocht. Terwijl de plaatselijke dierenambulances dagelijks meldingen krijgen over vermiste huiskatten.
.

Zwerfkatten Leerdam en Zederik bedreigd door afschot (petitie)

Controle op chip

Jasmijn Strootman van de Dierenambulance Woudenberg en Omstreken zei tegen Hart van Nederland:

“Er worden naar schatting 400 katten per jaar afgeschoten in Utrecht en er verdwijnen per jaar honderden huiskatten die nooit meer opduiken. Daar moet een verband zijn. Want hoe zie je aan de buitenkant of het een huiskat is of niet?”

De tweede motie over de zwerfkatten die de Provinciale Staten heeft aangenomen, helpt bij deze identificatie tot het verbod op afschot is doorgevoerd. In dit voorstel staat dat alle gevangen katten gecontroleerd moeten worden op een chip. Als de kat een chip blijkt te hebben, kan in ieder geval de eigenaar geïnformeerd worden.

Microchip in kat | Foto: Joelmills/Wikimedia

Intensieve lobby tegen jacht op zwerfkatten

Het aannemen van de motie is het resultaat van jarenlange intensieve inspanningen van diverse dierenhulporganisaties, waaronder de Stichting Zwerfkatten Nederland, Dierenambulance Woudenberg en Stichting DierenLot. Zij reageerden natuurlijk heel blij op het nieuws.

“Dit is een enorme overwinning voor de katten in de provincie Utrecht! Wij gaan er nu alles aan doen om van de diervriendelijke oplossing voor het zwerfkatten een groot succes te maken, net zoals we dat ook in andere provincies doen!”

Daniella van Gennep, hoofd dierenwelzijn en public affairs van Stichting DierenLot schrijft verheugd op Twitter:
.

Het beste alternatief: TNR-C

De dierenhulporganisaties geven al jaren aan dat er uitstekende alternatieve oplossingen zijn voor het zwerfkattenprobleem. Daarmee bedoelen ze TNR-C, het vangen (Trap), castreren/steriliseren (Neuter), terugplaatsen (Return) en chippen van (zwerf)katten. Van katten met een chip kan snel de eigenaar worden gevonden. De uitstekende werking van TNR-C heeft Stichting Zwerfkatten Nederland onlangs nog eens bewezen met hun grootscheepse actie op Texel, waar zij honderden katten hebben gechipt, gevangen, geneutraliseerd én herplaatst of herenigd met hun eigenaar.

einde jacht op zwerfkatten provincie Utrecht
Veel zwerfkatten kunnen prima herplaatst worden | Foto: publiek domein

Zolang het in Nederland nog niet in de wet is vastgelegd dat alle katten gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden, is TNR-C de beste oplossing. De meeste gevangen kittens krijgen een goed leven als huisdier in een gezin. Maar ook veel volwassen dieren worden met succes herplaatst. Als huisdier, muizenvanger op een boerderij of manege of op een andere buitenplek uit de buurt van kwetsbare natuurgebieden. In Nederland houden tientallen grote en kleine organisaties zich bezig met het vangen, neutraliseren en herplaatsen van zwerfkatten.

Verplicht chippen

Daarnaast pleiten de dierenhulporganisaties voor het verplicht chippen en castreren of steriliseren van huiskatten. Carien Radstake, directeur van de Stichting Zwerfkatten Nederland:

“Wij begrijpen niet waarom de politiek niet het voorbeeld volgt van onze Zuiderburen: in België is de jacht op katten al jaren geleden verboden. Daarnaast is het sinds 2017 daar landelijk verplicht om je kat te laten chippen en sinds 2018 is het ook verplicht om je kat te laten steriliseren of te castreren. Sindsdien komen 30 procent minder zwerfkatten in het asiel terecht en 40 procent minder zwerfkatten worden geëuthanaseerd.”

De Tweede Kamer is het eens met onze Zuiderburen. In 2013 is al een motie aangenomen voor een algeheel verbod van het afschieten van zwerfkatten. Daarnaast hebben zij in 2019 besloten om net als België het chippen en steriliseren en castreren te gaan verplichten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel