Protest stierenvechten MexicoStierenvechten, en de discussie daaromtrent, vindt niet alleen in Spanje plaats. Momenteel wordt er in Mexico een heftige discussie gevoerd over het wel of niet verbieden van het stierenvechten.

In 2009 hebben twee leden van het parlement van Mexico Stad, Cristian Vargas van PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij) en Norberto Ascencio Solís (Groene Ecologische Partij van Mexico) een wetsvoorstel ingediend om een verbod op het stierenvechten in Mexico Stad mogelijk te maken. Afgelopen 5 oktober zou er over dit voorstel gestemd worden, maar er waren onvoldoende parlementsleden aanwezig om de stemming door te laten gaan. De stemming zal, naar verwachting, in november plaatsvinden.

Het wetsvoorstel is geïnspireerd op het succesvolle burgerinitiatief in de Spaanse deelstaat Catalonië die tot het verbod van het stierenvechten per 1 januari 2012 heeft geleid. In Mexico Stad kan het wetsvoorstel rekenen op de steun van 80% van de bevolking, volgens de twee woordvoerders van Mexicaanse organisaties Gustavo Larios (AMEDEA) en Victor Hirales (Derecho sin Fronteras).

AMEDEA en Mexico Antitaurino zijn een petitie gestart om te eisen dat er geen vertraging meer opgelopen wordt om de stemming te laten plaatsvinden. Klik hier om naar de petitie te gaan.

Bron: CAS International