OlifantDierenpark Emmen is zondagmiddag ontruimd, nadat een van de mannetjesolifanten in de lege gracht rondom zijn verblijf was gevallen.

De 45-jarige Radza, de oudste bul in het dierenpark, had door zijn val een bloederige schaafwond op zijn slurf en een deel van een van zijn slagtanden was afgebroken. Een bezoekster raakte lichtgewond, doordat ze een stukje van de slagtand tegen zich aan kreeg. Zij liep een sneetje en een blauwe plek op.

Bezoekers werden uit het park geleid, omdat mannetjesolifanten onvoorspelbaar kunnen zijn. Hij had na zijn val uit de gracht kunnen klimmen richting het publiek.

De olifant viel zijwaarts in de gracht. Volgens een woordvoerder heeft hij voor zover te zien geen andere verwondingen dan de bloederige slurf en de afgebroken slagtand. De olifant laat zich niet gemakkelijk opdrijven. Rond 23.30 uur ’s avonds stond het dier nog steeds in de greppel. Volgens een woordvoerder was de olifant wel rustig.

Het is niet de eerste keer dat een olifant in de gracht valt. In maart 2009 stortte de 45-jarige olifant Annabel in de toen nog diepere gracht, waarbij ze een nekwervel brak en verlamd raakte. De dierentuin heeft haar daarna laten inslapen. Na de valpartij werd de gracht verhoogd met rul zand. Of de gracht opnieuw wordt aangepast, kon een zegsman van de dierentuin nog niet zeggen.

Lees ook het opinie-artikel van Leonie Vestering van Wilde Dieren de Tent Uit, over olifanten in circussen: “Wie niet luisteren wil, zal voelen”