Paul WatsonDe Sea Shepherd Conservation Society achtervolgt al zestig dagen de Japanse walvisvloot. De Steve Irwin heeft 13.000 nautische mijlen afgelegd en de Bob Barker 14.500 nautische mijlen.

Er zijn nog ongeveer vijftig dagen over in het walvisvangstseizoen.

De bemanning van Sea Shepherd is van plan om de walvisvloot te blijven achtervolgen tot het einde van het seizoen, dat ergens zal liggen tussen 15 maart en 25 maart.

Sea Shepherd is met vele obstakels geconfronteerd dit seizoen. Het eerste is de toewijzing van circa dertig miljoen dollar aan subsidies uit het hulpfonds voor de tsunami en aardbeving om voor veiligheid voor de walvisvloot te zorgen en het tweede is het verlies van ons verkenningsschip, de Brigitte Bardot, toen het werd beschadigd door een monstergolf in het begin van de campagne.

Ondanks dit hebben de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Bob Barker de vloot continu op de vlucht gehouden en zullen dit blijven doen.

De walvisvloot heeft het gebruik van 64 dagen van harpoenschip-activiteiten opgeofferd om de schepen van Sea Shepherd te blijven achtervolgen. Als de walvisvaarders gemiddeld acht walvissen per dag vangen, komt dit neer op ongeveer 512 niet-gedode walvissen vanwege het bezig zijn met het voorkomen dat de schepen van Sea Shepherd de walvisvloot inhalen. In principe heeft de Nisshin Maru slechts één harpoenschip gehad om mee te werken en beide schepen zijn gedwongen om zich te blijven verplaatsen, waardoor er weinig tijd was om te stoppen en op walvissen te jagen.

De Yushin Maru heeft de Steve Irwin vier dagen achtervolgd.

De Yushin Maru No. 2 heeft de Steve Irwin 22 dagen achtervolgd.

De Yushin Maru No. 3 heeft de Steve Irwin tien dagen achtervolgd en de Bob Barker gedurende achttien dagen.

De Shonan Maru No. 2 heeft de Steve Irwin twintig dagen achtervolgd en de Bob Barker twaalf dagen.

Yushin Maru: Totaal aantal dagen achter Sea Shepherd aangezeten en niet op walvisjacht: vier dagen.

Yushin Maru No. 2: Totaal aantal dagen achter Sea Shepherd aangezeten en niet op walvisjacht: 34 dagen.

Yushin Maru No. 3: Totaal aantal dagen achter Sea Shepherd aangezeten en niet op walvisjacht: 26 dagen.

Shonan Maru No. 2: Totaal aantal dagen achter Sea Shepherd aangezeten: 32 dagen (beveiligingsschip).

Het is aannemelijk dat de twee schepen van Sea Shepherd ook het bijtanken van de Nisshin Maru door de tanker Sun Laurelhebben belemmerd en verhinderd.

De vloot heeft voor de eerste keer hun aangewezen “onderzoeksgebied” verlaten en keerde terug naar het onderzoeksgebied van vorig jaar in de Ross Sea in een poging om de schepen van Sea Shepherd, die in de achtervolging waren, af te schudden.

“Ik zou verbaasd zijn als ze erin geslaagd zijn om tot nu toe tachtig walvissen te doden”, zei kapitein Paul Watson.

Hoewel de schepen van Sea Shepherd de Nisshin Maru niet kunnen inhalen vanwege de achtervolgende harpoenschepen kunnen ze nog steeds de Nisshin Maru volgen met onbemande verkenningsvliegtuigen (drones) en door te vertrouwen op ijs- en weersinformatie kunnen ze daardoor nog steeds de gehele vloot op de vlucht houden.

Om honderd procent effectief te zijn heeft Sea Shepherd hier nog een schip nodig om alle drie de harpoenschepen bezig te houden en dat schip moet in staat zijn om de snelheid van de harpoenschepen te overschrijden.

Sea Shepherd heeft een officiële uitnodiging naar Greenpeace gestuurd om een schip te sturen om deze honderd procent dekking te bereiken. Greenpeace heeft geweigerd.

Dus om deze doelstelling van honderd procent te bereiken is de Sea Shepherd Conservation Society begonnen met een campagne om fondsen te werven om een vierde schip voor de 2012/2013 campagne veilig te stellen.

In de tussentijd zal de Bob Barker terug naar het noorden gaan om meer brandstof te bemachtigen terwijl de Steve Irwin de achtervolging voortzet. De Bob Barker zal terugkeren met voldoende brandstof voor beide schepen om de achtervolging voort te zetten tot het einde van het walvisvangstseizoen.

“We zullen deze vloot van walvisvangers geen pauze geven”, aldus kapitein Watson. “We zullen hen achtervolgen tot de hel bevriest en dat zal ook gebeuren tegen het einde van maart als het ijs op Antarctica ervoor zorgt dat de walvis-moordenaars deze wateren verlaten. Zolang ze op de vlucht zijn kunnen ze geen walvissen doden en elke dag dat we voorkomen dat ze walvissen doden is een overwinning voor Sea Shepherd en de walvissen.”

Bron: Sea Shepherd