Herten, reeën, wilde zwijnen en alle andere bosdieren in Nederland moeten elk jaar afzien in de wintermaanden. Kastanjes en paddenstoelen zijn essentieel voedsel voor bosdieren. Het plukken ervan moet echt slechts met mate worden gedaan.

kastanjes
Kastanjerapers moeten kappen | Foto: Pixabay

Boswachter Erik de Jonge uit Brabant, waarschuwt bezoekers om de natuur zo min mogelijk aan te tasten tijdens boswandelingen. Mensen plukken graag paddenstoelen en rapen kastanjes zonder zich te realiseren welke gevolgen dit heeft voor de dieren in het bos. Volgens de boswachter jatten mensen tassen vol boomvruchten en paddenstoelen. Via social medial geeft hij jaarlijks voorlichting over de ernstige gevolgen van het meenemen van de winterse voedselvoorraad van bosdieren.

Erik de Jonge:

“Je jat eten van de bosdieren. Deze dieren hebben het elke winter weer pittig, het is niet voor niets dat juist vlak vóór de winter die boomvruchten naar beneden vallen.”

https://twitter.com/annaliesvanhest/status/1581993849794150401

Tassen vol kastanjes

Boswandelaars nemen tassen vol kastanjes, eikels, beukennootjes en paddenstoelen mee naar huis. Mensen gebruiken de bosnootjes ter decoratie om thuis een mooie herfstsfeer te creëren. Hierbij beseffen zij zich niet dat de hoognodige voedselvoorraad voor de aankomende wintermaanden hierdoor sterk inkrimpt.

Erik de Jonge: “Blijf van het diereneten af.”

Ernstig voedseltekort

Bosdieren zijn in grote mate afhankelijk van boomvruchten en paddenstoelen. Eekhoorntjes leven bijvoorbeeld van eikels en beukennootjes. Evenals herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, muizen en vogels, die daarnaast ook veel van kastanjes houden. Erik de Jonge:

“Als je daar kilo’s van weg harkt, dan jat je dus eigenlijk het eten van de dieren. Hun voedselvoorraad wordt aangetast.”

Sterfte

In de natuurlijke voedselketen is een goed evenwicht van groot belang. Zodra er een groep inkrimpt, treedt er een verschuiving in de gehele voedselketen op. Ook met fatale gevolgen voor dieren die niet direct afhankelijk zijn van boomvruchten of paddenstoelen. Zoals uilen en andere roofdieren. Erik de Jonge:

“De dieren die muizen eten, zoals uilen, sterven dan ook. Als we een slecht muizenjaar hebben, sterft 80 procent van de uilenpopulatie. En als je kijkt naar vorig jaar, toen waren er extreem weinig eikels, toen zijn er ontzettend veel jonge zwijnen doodgegaan.”

Bovendien hebben dieren in de natuur het nu sowieso al zwaar, door de extreme hitte die afgelopen zomer plaatsvond in ons land. Door hittestress zullen er deze herfst naar alle waarschijnlijkheid vele lege hulzen van kastanjes en eikels op de grond liggen, dus zonder vruchtvlees erin. Erik de Jonge:

“Als je dáár dan gaat rapen, blijft er helemaal niets over.”

Kortom, volgens de Jonge mag je best een handje bosnootjes mee naar huis nemen om je herfsttafel mee te versieren. Maar niet meer dan dat. Maak het de bosdieren niet nog zwaarder dan ze het al hebben in de komende wintermaanden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools