Zo’n 60 asieldieren, de honden en katten in het lokale SPCA-asiel, zijn dit weekend door de politie van Vacaville in Californië gered van het oprukkende vuur. De almaar voortdurende bosbranden in de Amerikaanse staat maken onder dieren enorm veel slachtoffers, waarbij zowel wilde als gedomesticeerde dieren moeten vluchten, omdat ze anders ingesloten raken of ingehaald worden door het allesverslindende vuur. Maar wanneer dieren opgesloten zitten, zoals in een asiel, zal er heel snel gehandeld moeten worden. En dat deed het Vacaville Police Department.

asieldieren
Op het nippertje gered voor het vuur | Foto: Vacaville Police Department/Facebook

Ze noemen het zelf een race tegen de klok, en wie de beelden van de Californische bosbranden heeft gezien begrijpt hoe dat moet voelen. Sommigen omschrijven de branden als ‘niet bij te houden, zelfs niet wanneer je rent’, wat aangeeft hoe groot het gevaar is en vooral hoe snel het vuur oprukt.

Evacuatie
Toen bleek dat het SPCA-asiel van Solano County door het vuur bedreigd werd is de politie, samen met vrijwilligers, dierenbeschermers en personeel van het asiel, halsoverkop begonnen met de evacuatie van de ongeveer 60 honden en katten. Bekijk hieronder de beelden van de politie hoe de asieldieren gered worden:


Gered

Alle dieren konden op tijd weggehaald worden, en dankzij de inzet van de brandweer is voorkomen dat het asiel uiteindelijk afbrandde. Zolang het nodig is zijn de dieren tijdelijk opgevangen, totdat het asiel weer opgeknapt is van rook en roetschade. Het asiel dankt iedereen die heeft meegewerkt om de asieldieren in veiligheid te brengen en de mensen die voedsel doneerden. Wat nu rest is de grote schoonmaak, en ook daarvoor is nog wel het een en ander nodig:

Omslagpunt?
Helaas ziet het ernaar uit dat de bosbranden in Californië voorlopig nog niet geblust zijn, vanwege de enorme omvang en door de door aanhoudende droogte, hoge temperaturen en harde wind. En dat geldt niet alleen voor Californië, want wereldwijd zijn dit jaar natuurbranden die niet of nauwelijks te blussen lijken en die veel slachtoffers maken. Volgens sommigen is dit een voorproefje van het ’tipping point of no return’, oftewel het klimatologische omslagpunt waarna er geen weg terug mogelijk is en we voortaan in een ‘hot house’ klimaat leven. De toekomst zal dit leren, maar het geschetste beeld van grote hitte, droogte en ontembare bosbranden stemt weinig hoopvol.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel