Een grote meerderheid in de Tweede Kamer steunde deze week een motie van de Partij voor de Dieren, die pleit voor een wettelijke bedenktijd na de aanschaf van (huis)dieren. Een bedenktijd is een goede manier om impulsaankopen recht te zetten en dat is broodnodig, zeker zolang er nog geen verbod is op de verkoop van dieren in dierenwinkels, tuincentra en bouwmarkten.

bedenktijd
Een wettelijke bedenktijd is een goed middel tegen impulsaankopen | Foto: publiek domein

In de praktijk komt het nog te vaak voor dat mensen (huis)dieren in een impuls aankopen, zonder de consequenties hiervan te overzien. De dieren zijn daarvan het slachtoffer. Wie een huisdier koopt zou het dier daarom binnen een bepaalde tijd terug moeten kunnen brengen naar de verkoper. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week een motie hiertoe van de Partij voor de Dieren. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg:

“Het is absurd dat dieren nog altijd in tuincentra, bouwmarkten en dierenwinkels verkocht mogen worden. Mensen gaan naar een tuincentrum voor een tray geraniums en komen naar buiten met een cavia of konijn.”

bedenktijd
Cavia’s zijn groepsdieren en houden van elkaars gezelschap | Foto: publiek domein

De manier waarop vooral knaagdieren te koop aangeboden worden in dierenwinkels is sterk op kinderen gericht. De hokken zijn meestal van glas en laag bij de grond, zodat de dieren zich op ooghoogte van het kind bevinden. Net als in supermarkten is dit een methode om kinderen direct te bereiken en de kans dat er gezeurd wordt om een konijntje of cavia neemt hierdoor alleen maar toe. Dit zal veel ouders bekend in de oren klinken en velen geven er dan ook aan toe. Totdat de verzorging tegenvalt, of er meer kosten aan verbonden zijn dan men kan of wil opbrengen.

Stop de verkoop in winkels
Dierenwinkels, bouwmarkten en tuincentra zijn daarom niet de plek om dieren te koop aan te bieden, al helemaal niet nu is gebleken dat de fokkers van bijvoorbeeld cavia’s het niet zo nauw nemen met het dierenwelzijn, en dat in dierenwinkels vaak personeel werkt zonder enige kennis over de dieren die ze verkopen. Om deze reden startte Animals Today de petitie #stopdierverkoopinwinkels:

Petitie: Stop de verkoop van dieren in dierenwinkels


PVV, FvD en VVD tegen bedenktijd

Voor de motie die moet leiden tot een bedenktijd na de aanschaf van (huis)dieren stemden CDA, D66, PvdA, PvdD, CU, SGP, 50PLUS, DENK, GL en SP. Tegen waren PVV, FvD en VVD. Met het aannemen van deze motie moet minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het voorstel serieus onderzoeken.

bedenktijd
Een huisdier neem je niet zomaar | Foto: publiek domein

Een verplichte bedenktijd bestaat wel voor online aankopen en zorgt ervoor dat de koper het gekochte product binnen 14 dagen zonder bijkomende kosten kan retourneren, de zogeheten ‘zichttermijn’. Door invoering van een wettelijke bedenktijd kan worden voorkomen dat dieren na aanschaf worden verwaarloosd of onnodig in het asiel terechtkomen of op straat gedumpt worden.

Marktplaats en eBay
De internationale sterren Dame Judi Dench, Ricky Gervais en Joanna Lumley zijn enkele van de beroemdheden die een brief hebben ondertekend op initiatief van dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS, waarin eBay wordt opgeroepen maatregelen te nemen tegen de illegale puppyhandel via hun geclassificeerde advertentiesites, zoals Marktplaats. Deze maatregelen omvatten onder meer verplichte verificatie van de verkopersidentiteit, waardoor malafide puppyhandelaren kunnen worden opgespoord.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel