Na Izegem en Tielt brengt Animal Rights opnieuw schokkende beelden naar buiten uit een Vlaams slachthuis. Gedurende september 2018 installeerde een onderzoeksteam van Animal Rights verborgen camera’s bij slachthuis VanDrie, aan de Havenstraat 15 in Hasselt.

Bekijk ze zeer schokkende beelden hieronder:

Op de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen:

“Boeren, transporteurs, slachthuismedewerkers en anderen in in de vee-industrie zouden geen toegang mogen hebben tot deze martelwerktuigen.”

Getrokken en geschopt
Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. Vermeulen kan er kwaad om worden:

“Het schoppen en slaan van dieren is verboden en de betrokken werknemers, hun opzichters en de eindverantwoordelijken binnen het bedrijf dienen hiervoor vervolgd te worden.”

Zich verzettende runderen worden mishandeld met het pneumatische penschiettoestel. Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming. Animal Rights directeur Susan Hartland:

“De Vlaamse overheid of Van Drie zelf moet het slachthuis, dat in 2020 toch zal ophouden te bestaan, onmiddellijk sluiten.”

De overduidelijke angst, paniek en stress van de kalveren is in de ogen van de dieren af te lezen en in hun pogingen tot verzet. Hartland:

“Het moet afgelopen zijn met de leugen dat deze dieren geen weet hebben van wat hun te wachten staat. Het ontkennen van hun immense lijden is een misdaad op zich.”

Hasselt
Het slachthuis in Hasselt, de angst is in de ogen te zien | Foto: screenshot video Animal Rights/Vimeo

De Nederlandse VanDrie Group
Het slachthuis van Hasselt werd in 2004 door VanDrie Group overgenomen. Volgens de website van VanDrie België staat de volledige productieketen ‘onder controle van het moederbedrijf VanDrie Group, wereldmarktleider in kalfsvlees’. We moeten het bedrijf dus als een geheel zien, onafhankelijk van de landsgrenzen. Binnen de VanDrie Group zijn tientallen zogenaamde Animal Welfare Officers opgeleid, die zouden moeten waken over het welzijn van het dier.

Bij VanDrie België gelden ook dezelfde maatstaven als in Nederland. Animal Rights:

“Dit werkt logischerwijs ook andersom, als het in België misgaat, dan kan dat in Nederland dus ook het geval zijn. Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen.”

Mishandeling voor de export
Jaarlijks worden circa 1,5 miljoen kalveren geslacht bij VanDrie Group. Meer dan 95 procent daarvan wordt over de hele wereld geëxporteerd. Erwin Vermeulen:

“Nederlandse en Vlaamse kalveren worden dus mishandeld en afgeslacht voor het winstbejag van een exportindustrie.”

Bron: