Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp hoorde gisteren voor de meervoudige rechtbank in Amsterdam dat de bevrijding in 2016 van kip Jip uit de Theaterschool Amsterdam toch diefstal was. Maar de rechter legde haar geen straf op, waardoor de boete van 200 euro niet betaald hoeft te worden.

kip Jip
Volgens de rechter is kip Jip niet gered maar gestolen | Foto: Comité Dierennoodhulp

De bevrijding van Jip is uitgedraaid op een langlopende principekwestie, want was het nou diefstal of redding? Volgens Sandra van de Werd werd het leven van kip Jip bedreigd, die onderdeel was van een studieproject op de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De bedenker liet medestudenten bepalen over het leven van Jip en wanneer het oordeel negatief was zou hij Jip zelf slachten.

De rechter beschouwde de bevrijding van Jip echter niet als de redding van een hulpbehoevend dier, omdat nog niet zeker was of het leven van de kip daadwerkelijk in gevaar was. Saskia van de Werd reageert teleurgesteld tegenover Animals Today:

“Voor mij was het een plicht om Jip te redden. Wanneer de dood dreigt terwijl dat niet nodig is, is naar mijn mening het dier hulpbehoevend en de wet eist van ons dat we zo’n dier dan helpen.”

Erg jammer
Sandra nam Jip mee maar werd tegengehouden voor ze het gebouw van de theaterschool kon verlaten, waarna de politie haar meenam. Die legde een boete op van 200 euro maar die weigerde Sandra te betalen, omdat er volgens haar geen sprake was van diefstal maar de redding van een dier in nood. De rechtbank was het hiermee niet eens:

“Ik vind het erg jammer dat de rechter er zo over denkt. Als het een hond of kat was geweest zou er vast heel anders tegen de zaak aangekeken zijn.”

Bij het meenemen van Jip liet Sandra uit naam van Comité Dierennoodhulp een pakje vegetarische kipstuckjes achter en een briefje met daarop de tekst:

“Geen theater ten koste van een kip. GO VEGAN.”

Discussie
Doel van het studieproject was om een situatie te creëren die discussie opriep. Dat is zeker gebeurd en na de actie van Sandra van de Werd is het discutabele project in ieder geval stilgelegd. Jip ging terug naar het kippenhok van oorsprong en is helaas niet zo lang daarna overleden.

  • Lees ook:

Was het diefstal of redding van kip Jip?

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel