De vraag naar “rood ivoor” op de zwarte markten in met name China zorgt ervoor dat de helmneushoornvogel met uitsterven wordt bedreigd. Deze tropische vogel leeft in Zuidoost-Azië en zijn kenmerkende rode “helm”, die verwerkt wordt tot sieraden en ornamenten, brengt hem in groot gevaar. Om te voorkomen dat het prachtige dier uitsterft, zullen de handelsnetwerken tussen het regenwoud waar de vogel leeft en de markt in China moeten worden aangepakt.

helmneushoornvogel
De helmneushoornvogel wordt ernstig bedreigd door de grote vraag vanuit China | ©09

Producten gemaakt van de snavel of helm van de helmneushoornvogel zijn echte musthaves in de wereld van de illegale handel in wilde dieren. Door de toenemende vraag naar deze producten is het stropen van de vogel enorm toegenomen in de laatste vijf jaar, zoals enige tijd geleden al te lezen was op Animals Today:

De helmneushoornvogel: van ‘gevoelig’ naar ‘bijna uitgestorven’.

“Ivoor op vleugels”

Veel soorten neushoornvogels hebben helmen, maar de meeste zijn hol. De helmneushoornvogel is uniek, omdat zijn helm massief is. Hij gebruikt de helm in confrontaties met andere mannetjes, maar ook als graafwerktuig om in hout of schors te graven naar insecten. De vogel wordt steeds vaker “ivoor op vleugels” genoemd, maar zijn rode helm is, net als bij de neushoorn, van keratine. Het is zachter dan ivoor, waardoor het gemakkelijker te verwerken is in sieraden en ornamenten. Producten gemaakt van de helm van dit mooie dier brengen op de zwarte markt maar liefst drie keer zoveel op als olifantenivoor. Dit heeft voor een enorme stijging gezorgd in de mate waarin de vogel wordt gestroopt.

Op de rand van uitsterven

Deze dramatische stijging in de vraag naar het “rode ivoor”, gecombineerd met een verkleining van zijn leefomgeving door bomenkap, heeft ertoe geleid dat de helmneushoornvogel vanaf 2015 in de categorie “ernstig bedreigd” staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN. Dat betekent dat het een soort is die op de rand van uitsterven staat. Hoewel de vogel sinds de jaren 70 in Appendix 1 van CITES staat (de internationale overeenkomst tussen landen, waarin afspraken zijn gemaakt over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten) als “illegaal” wordt hij flink verhandeld op de zwarte markt.

Madhu Rao, Regionaal Adviseur voor het Azië-programma bij Wildlife Conservation Society, schrijft op het online platform ‘Medium’ dat de toenemende stroperijen de helmneushoornvogel wellicht over de rand van uitsterven kunnen duwen. Madhu Rao:

“Hun behoefte aan een omvangrijke leefomgeving, hun natuurlijke lage populatiedichtheid, hun relatief lage voortplantingssnelheid (slechts één jong per jaar, red.) en hun gewoonte om samen te komen bij fruitbomen, waar ze gemakkelijk kunnen worden afgeschoten door jagers, zijn andere onderliggende factoren die de vogel zeer kwetsbaar maken.”

De handel in het “rode ivoor” van de vogel is grotendeels beperkt tot Zuidoost Azië en China. De enige hoop is dat de handelsnetwerken tussen de leefomgeving van de vogel en de markt in China wordt opgedoekt.

Bron:

©Animals Today