Toen Dean Nicholson de deur achter zich dichttrok in zijn woonplaats Dunbar, Schotland, was zijn plan om op zijn fiets zoveel mogelijk van de wereld te zien. Hij wist toen nog niet dat hij daarbij bijzonder gezelschap zou krijgen. In Montenegro stapte Nala, een vriendelijk zwerfkatje, zijn leven in. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om het poesje achter te laten en sindsdien beleven ze samen de mooiste avonturen.

backpacker
Nala lift graag mee in Deans nek | Foto: schermafdruk video

Het begon allemaal zo’n twee jaar geleden, toen Dean Nicholson, een dertigjarige lasser uit Dunbar, Schotland, zijn lasapparatuur aan de wilgen hing om met zijn beste vriend Ricky meer van de wereld te zien. Ze hadden weinig geld en kozen daarom hun fiets als vervoermiddel. Slapen zouden ze voornamelijk doen via wildkamperen of couchsurfing. Ze planden een route door een paar landen in Europa en daarna zouden ze wel zien.

Maar toen Dean onderweg een klein zwerfkitten tegenkwam, kreeg hij al snel een onbreekbare band met haar. Hij noemde haar Nala en de twee werden een internetfenomeen. De video over hoe ze elkaar hebben ontmoet is meer dan 20 miljoen keer bekeken en hun Instagramaccount is gegroeid tot meer dan 750.000 volgers.

Dean en zijn vriend Ricky plannen hun fietstocht door Europa:


Ontmoeting met Nala

De eerste stop van de vrienden was Nederland, waar ze zich stortten in het Amsterdamse nachtleven. Daarna fietsten ze door België, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Bosnië. Ze bezochten festivals, werden achtervolgd door wilde zwijnen, beklommen de Alpen en sliepen in een verlaten pretpark in Italië. Na 3 maanden was Ricky’s geld op en keerde hij terug naar Schotland.

Maar Ricky werd al snel vervangen door een ongebruikelijke reisgenoot! In de bergen tussen Montenegro en Bosnië kwam Dean een klein verwaarloosd kitten tegen. Een ervaring die niet alleen zijn reis, maar ook zijn leven zou veranderen. Dean zegt over zijn ontmoeting met Nala:

“Ik draaide me om en zag dit kleine monster dat mij luid miauwend achtervolgde. Ze zag er verwaarloosd uit en was erg mager. Ik gaf haar wat te eten en mijn eerste gedachte was, dat ik haar niet kon meenemen. Maar ze bleef me achtervolgen. Toen besloot ik haar mee te nemen op mijn reis.”

Dean en zwerfkatje Nala leren elkaar kennen:


Het kleine zwervertje veroverde Deans hart met haar doordringende ogen en klaaglijke miauwen. Hij kon het poesje niet achterlaten en nam haar mee op zijn fiets naar Budva, de dichtstbijzijnde stad. Daar bezochten ze een dierenarts, die zei dat Nala ongeveer zeven weken oud was, erg mager was maar verder gezond. Dean besloot daarop om een paar dagen in Budva te blijven zodat Nala kon aansterken.

Nala wordt onderzocht door de dierenarts:


Geweldige reisgenoot

Nala bleek een geweldige reisgenoot, die altijd in het midden van de actie wilde zijn. Dean had een mandje voor Nala gekocht voor op zijn bagagedrager. Er zat een raampje in zodat ze onderweg van het uitzicht kon genieten. Maar dat was niet genoeg voor Nala: ze wilde dichter bij Dean zijn! Vastberaden kroop ze uit het mandje, sprong op Deans schouder en bleef daar zitten, met haar neus in de wind.

Leren om voor Nala te zorgen

Omdat Dean nooit eerder een kat had gehad, moest hij leren hoe hij precies voor Nala moest zorgen.
Op een dag reed Dean door een zware storm en Nala werd kletsnat van de regen. Ze kreeg toen een milde luchtweginfectie, waarvan ze gelukkig helemaal herstelde. Maar Dean besloot daarna wel om zijn reisritme aan te passen: voortaan was het comfort van Nala het belangrijkst. Dus kortere tochten, vaker rusten en niet reizen met slecht weer.

“Eerst wilde ik gewoon zo snel mogelijk de wereld rond. Maar nu maakt het me niet uit hoe lang het duurt, gewoon een fijn, rustig tempo. Haar van alles zien genieten, het is eigenlijk háár reis geworden. Ze reist nu met me mee tot het einde.”

Nala en Dean rusten uit van hun lange tocht:


Het tweetal reisde vervolgens door 10 landen, waaronder Montenegro, Albanië, Griekenland, Turkije, Georgië en Azerbeidzjan. In Griekenland bleef hij een paar maanden op het eiland Santorini om kajaktochten te organiseren voor toeristen. Nala is absoluut niet bang van water en ging zelf ook regelmatig met Dean mee in de kajak!

Dean trekt onderweg natuurlijk veel aandacht met Nala op zijn schouder. Ze maken voortdurend nieuwe vrienden en gaan geduldig met hen op de foto.

Nala zit het liefst op Deans schouder tijdens het fietsen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So with the sun finally showing face we decided to start heading towards Athens to see what all the fuss is about. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ We got a good 60 miles in and found a beautiful place to camp on the beach overlooking the gulf of Corinth. With the tent set up i was enjoying a dip in the sea when i suddenly heard Nala meowing from the woods, I went over to investigate and found her right at the top of a tree pretending to be stuck. 🌲🐱🌲⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ With a little encouragement she managed to get down and we spent the remaining sunlight seeing if we could spot any dolphins but with no luck! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I often wonder what must be going on in Nalas head as its not a normal lifestyle for a cat to be living with the world whizzing past and a different place to stay every night but she seems to love it! ❤ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ •⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #biketravel #travelbybike #bikewander #biketour #worldbybike #travelcat #adventurecat #gulfofcorinth #greece #trek920 #worldnomads @cicloviajantes #bike #catsofinstagram #bikelife #catlovers #catsofinsta #catstagram #catsoftheworld #veganworld #vegan

Een bericht gedeeld door 1bike1world (@1bike1world) op

Innerlijke reis

Naast een reis in kilometers heeft Dean ook een innerlijke reis afgelegd. Hij werd diep geraakt door de goedheid en gastvrijheid van mensen die hem hielpen met onderdak, voedsel of gewoon gezelschap. Daarnaast werd hij zich steeds meer bewust van de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur en de dieren.

Het duurde dan ook niet lang voordat hij andere zwerfdieren hielp die hij tegenkwam. Zo kwam er een klein zwerfhondje op zijn pad, dat kermde van de pijn en onder de schurft zat. Op aandringen van zijn volgers op social media zette hij een inzamelingsactie op om de pup en andere dieren te helpen. Het hondje, dat de naam Balou kreeg van Dean omdat het hem aan een beertje deed denken, herstelde goed en is inmiddels geadopteerd door een familie uit Londen.

Daarna hielp hij nog meer zwerfkittens en –honden aan een gouden mandje en vroeg hij aandacht voor de erbarmelijke omstandigheden van ezels in de toeristenindustrie op Santorini.

Dean helpt onderweg een doodziek zwerfhondje van nog geen 4 weken oud:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Found this wee gem today sadly not looking in a good way 🐶 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Cant really comment how his condition is but its not looking good, yelps when touched, breathing heavily, full of mange which i know is very contagious so keepin Nala well away and he wont eat or drink! Tomorrows plan is find a vet asap and see how we can help this wee guy! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Also alot of people have been asking to donate money towards the vet costs which im extremely grateful for so heres the link for the gofundme in my bio or copy below ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 👇👇👇👇👇 https://www.gofundme.com/c9ec8-nala039s-travels?sharetype=teams&member=1531364&rcid=r01-154800870135-4bb86aee4744420f&pc=ot_co_campmgmt_w ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #rescuedog #helpthepuppy #travelblogger #travelcat #dogs #puppies #dogsofinstagram

Een bericht gedeeld door 1bike1world (@1bike1world) op

Wakker worden

Dean komt onderweg vaak op stranden die bezaaid zijn met plastic en ander zwerfvuil. Dan pakt hij er een paar vuilniszakken bij en ruimt de boel op. Hij roept iedereen op om hetzelfde te doen.

“Nadat ik door Europa en de Balkan heb gefietst, kan ik je uit de eerste hand vertellen dat we langzaam onze prachtige planeet verwoesten! Wegen, stranden, bossen, ongeacht waar ik ben geweest, ze zijn bedekt met ons afval en hierdoor verliezen we steeds meer dieren in een alarmerend tempo. Deze planeet is de verantwoordelijkheid van iedereen, dus probeer de volgende keer dat je een wandeling maakt niet langs dat zwerfvuil op de grond te lopen, zelfs als het maar 1 ding is dat je oppakt, maakt elk beetje een verschil. En als iedereen nu begint met handelen kunnen onze toekomstige generaties prachtige dieren zoals schildpadden, walvissen, dolfijnen nog in het echt zien en niet alleen in een geschiedenisboek! Het wordt tijd dat we wakker worden!”

Dean raapt zwerfvuil van een strand. “Elk beetje maakt verschil!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

If i can urge anyone to take notice about anything it would be the footprint we are leaving on this world 🌍 100 years ago we didnt have the technology we have today to see the damage we have been causing. Having cycled through Europe & the Balkans i can tell you first hand we are slowly ruining our beautiful planet! Roads, beaches, forests no matter where i have been they have been covered in our waste and because of this we are losing more and more animals at an alarming rate due to the damage we have caused over the years which i dont believe was our fault at the time but we are now smart enough to do something about it before its too late! This planet is everybody’s responsibility so next time you are out a walk try not to walk past the bit of litter on the ground, Even if it is just 1 bit you pick up, every little bit is going to make a difference and if everyone starts acting now our future generations wont be looking at beautiful animals such as turtles, whales, dolphins in a history book! Its time we wake up!

Een bericht gedeeld door 1bike1world (@1bike1world) op

Verder reizen

Na 12.000 kilometer fietsen in 10 landen zijn Dean en Nala nog lang niet klaar met hun reis.
Ben je benieuwd naar hun verdere avonturen, dan kun je ze volgen op YouTube, Instagram en Facebook.
Van de prachtige foto’s die hij onderweg maakt zijn ook kalenders gemaakt. De hele opbrengst, meer dan 110.000 euro, ging naar goede dierendoelen, die uitgekozen zijn door Dean en zijn volgers.

Van zijn avonturen met Nala heeft Dean een kalender gemaakt. Alle opbrengsten gingen naar goede doelen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📆📆📆📆📆 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ CALENDAR ON SALE NOW ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Link in bio ☝🏻 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 100% of the profits will be getting donated to charities around the world & for every calendar sold 1 tree will be planted 🌲🌳🌴 What’s not to love about that?? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Massive thank you to everyone who has helped me make this come together, wouldnt of managed it without you! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @supakitstore who allowed me to sell the calendars through their online store, they set up everything for me online and also helped me to find a distributor. This is also where we got Nalas harness if anyone is interested. @katmcd_ who reached out to me right at the start and took over from the impossible job of designing the calendars for me, all I had to do was pick 12 pictures, put my feet up and relax 💛 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @kellyulrichartist letting me use one of her pictures for the front of the calendar. If you haven’t already you should check out her page, she does a daily comic of the antics me and Nala have been upto during the day! And i get a million questions asking “who is vinny?”… answer is on her page 🧡 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ • ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ • ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ • ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ • ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ • ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #calendars #calendar #2020 #charity #nala #adventurecat #plantatree #lovemylife

Een bericht gedeeld door 1bike1world (@1bike1world) op

En er is nog meer goed nieuws: in september komt hun eerste boek uit met de titel Nala’s World. Hierin deelt Dean het buitengewone verhaal van zijn ontmoeting met Nala en hun inspirerende en hartverwarmende avonturen samen.

Dean en Nala slapen in hun tentje.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel