De Colombiaanse autoriteiten hebben een smokkelnetwerk van illegale dierenhandel opgerold en daarbij duizenden babyschildpadden onderschept. De waterschildpadden waren verpakt in zakken zonder water en zijn door een speurhond ontdekt. De bestemmingen waren VS en Japan.

babyschildpadden onderschept
Ruim 2000 babyschildpadden werden onderschept | Foto: screenshot video Sky News Australia/YouTube

De smokkelwaar betrof ruim tweeduizend jonge matamata’s (Chelus fimbriata), een middelgrote waterschildpad die vrijwel nooit op land komt. Ze leven in delen van Zuid-Amerika in rivieren en meren met ondiep, langzaam stromend water van 25 graden of warmer met een modderige bodem.

babyschildpadden onderschept
Matamata’s hebben een opmerkelijk uiterlijk | Foto: Dick Culbert/Wikimedia

Matamata’s hebben een opmerkelijk uiterlijk door hun schild met bulten, hun lange nek en kleine kop met huidflappen aan de zijkant. Ze zijn ‘populair’ om te houden als exotische diersoort en in dierentuinen. De illegale handel is gericht op deze markten.

babyschildpadden onderschept
Verspreidingsgebied (oranje) Matamata in het wild | Foto: Wikimedia

Van de ruim 2000 onderschepte babyschildpadden zouden 150 het niet overleefd hebben. De dieren stonden aan het begin van de reis naar de Verenigde Staten en Japan. De sterftecijfers waren beslist en met zekerheid hoger geweest aan het einde van de reis.

Onderstaande video over de inbeslagname in Colombia is van Sky News Australia:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel