Stropers hebben de enige vrouwelijke witte giraffe in Kenia en haar witte kalf gedood. Vandaag zijn de skeletten van de dieren gevonden, na een lange zoektocht in het oosten van Kenia. Er is nu nog maar één witte giraf over: een stier.

witte giraffe
Zeldzame witte giraffe en haar kalf gestroopt in Kenia | Foto: screenshot video Hirola Conservation Program/YouTube

De overblijfselen van de twee dieren werden gevonden door de Ishaqbini Hirola leefgemeenschap in Ijara, die zich inzet voor natuurbehoud en bescherming van wilde dieren. Manager Mohammed Ahmednoor zegt dat ze de skeletten van de zeldzame dieren vonden na een lange zoektocht:

“Dit is een zeer trieste dag voor de gemeenschap van Ijara en Kenia als geheel. Haar moord is een klap voor de stappen die de gemeenschap heeft gezet om zeldzame en unieke soorten te behouden. En een wake-up call voor voortdurende steun aan behoudsinspanningen.”

In 2017 zette de ontdekking van de zeldzame witte giraffe de afgelegen gemeenschap Ijara op de wereldkaart. De witte giraffe intrigeerde de lokale gemeenschap, wetenschappers en natuurliefhebbers wereldwijd. Volgens wetenschappers had ze leucisme, een genetische afwijking die remt dat huidcellen pigment produceren.

Witte giraffe wetenschappelijk interessant

Er werd veel wetenschappelijk onderzoek naar de giraffe gedaan, die afgelopen augustus beviel van een eveneens wit mannelijk kalf. Daarmee kwam het totaalaantal bekende witte giraffen op drie. Onderstaande video uit augustus 2017 toont de witte giraffe met haar kalf:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




.
Nu rest – voor zover bekend – slechts één wit mannetje. Voor wetenschappers is de dood van de giraffe en haar kalf een klap, net als voor de regio. Mohammed Ahmednoor:

 “Dit is een verlies voor de lange termijn gezien het feit dat de genetische studies en het onderzoek naar de dieren een aanzienlijke investering in het gebied betekenden. Die zijn nu verloren gegaan.”

De witte giraffe was ook een grote stimulans voor het toerisme in het gebied.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel