Bultrug
Foto: iStock Photo

De Japanse overheid wil geld uit het rampenfonds voor slachtoffers van de tsunami gebruiken om de walvisjacht te stimuleren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Visserij in Tokio woensdag bevestigd. ,,De overheid steunt de wederopbouw van een dorp van walvisvaarders en het omliggende gebied”, verklaarde de zegsman.

Volgens de woordvoerder eten veel mensen in het getroffen gebied walvisvlees. “Zij wachten tot Japan de commerciële walvisvaart hervat”. Het is niet bekend hoeveel geld Japan voor de wederopbouw van het ‘walvisdorp’ vrijmaakt. Onbevestigde berichten spreken van 2,3 miljard yen (22 miljoen euro).

18 Japanse milieu- en consumentenorganisaties protesteren tegen deze maatregel in een brief aan premier Yoshihiko Noda. ,”We eisen dat de overheid geen belastinggeld meer verspilt aan de walvisvaart, maar het uitgeeft aan projecten waaraan mensen, gemeenschappen en regio’s, die getroffen zijn door de ramp van 11 maart, echt iets hebben”, stelden zij.

De Japanse walvisvaart is controversiëel. Wereldwijd geldt er een verbod op het commerciëel vangen van walvissen.  Japan beweert de walvissen voor wetenschappelijk onderzoek te vangen. Milieu-organisatie Sea Shepherd strijdt al jaren tegen de Japanse wlavisvaart. Dit jaar hoopt Japan zo’n 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen te vangen.

Bron: ANP