Zwarte markt voor illegale wildlife smokkelwaar in de Verenigde Staten goed voor twee miljard dollar per jaar

De meeste mensen zullen bij het smokkelen van wildlife producten (‘wildlife trafficking’) niet gelijk aan Latijns-Amerika denken, maar eerder aan Afrika waar olifanten en neushoorns voor hun ivoor en tijgers voor traditionele medicijnen worden gedood. Niettemin wordt er jaarlijks vanuit Latijns-Amerika voor zo’n twee miljard dollar aan wildlife producten gesmokkeld naar de Verenigde Staten.

Leguaan - Latijns-Amerika
Leguanen worden veel verhandeld vanuit Latijns Amerika | Foto: The Photographer, via Wikimedia Commons

De organisatie Defenders of Wildlife is dieper in deze zaak gedoken en heeft een rapport genaamd ‘Combating Wildlife Trafficking from Latin America tot the United States‘ uitgebracht. Dit rapport focust zich op de illegale handel in wildlife producten vanuit Mexico, de Caribische eilanden en Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten. De impact van wildlife trafficking, de illegale smokkelroutes en het gebrek aan financiële middelen om de illegale handel aan te pakken worden in het rapport aan het licht gebracht. Ook worden de meest gebruikte smokkelroutes en de meest gesmokkelde producten met behulp van plaatjes in beeld gebracht.

Twintig procent van de gesmokkelde diersoorten die door U.S. Fish & Wildlife Service in beslag zijn genomen worden door de illegale handel met uitsterven bedreigd. De top 5 van de meest gesmokkelde dieren vanuit Latijns Amerika naar de Verenigde Staten ziet er als volgt uit: de koninginneschelp, zeeschildpadden, kaaimannen, krokodillen en leguanen. Van deze dieren worden riemen, schoenen, kleine leren producten zoals portemonnees en andere souvenirs gemaakt die bestemd zijn voor de zwarte markt in de Verenigde Staten. Ook komt het voor dat er vlees en eieren worden gesmokkeld voor menselijke consumptie.

Elk stuk smokkelwaar vertegenwoordigt een verlies voor de diersoort in kwestie. De praktijken zorgen voor een ernstige bedreiging van de toch al bedreigde diersoorten in Latijns-Amerika. Helaas kampt het Law Enforcement Programma (handhavingsprogramma) van U.S. Fish & Wildlife Service met een groot tekort aan financiële middelen om de wildlife trafficking vanuit Latijns-Amerika aan te pakken. Er is in de hele Verenigde Staten slechts geld voor 130 inspecteurs die illegale transporten moeten onderscheppen en de wet- en regelgeving op het gebied van bescherming van wildlife moeten handhaven. Er zijn 328 toegangspoorten in de Verenigde Staten, waarvan er slechts 38 fulltime en 64 parttime door de inspecteurs kunnen worden bezet. Er blijven dus nog genoeg grensovergangen over langs welke de smokkelaars zo met hun illegale handel kunnen passeren.

Om wildlife trafficking tegen te kunnen gaan is er dus meer geld nodig voor het handhavingsprogramma van U.S. Fish & Wildlife Service. Met meer geld is het mogelijk om het verschil te maken. Jamie Rappaport-Clark, voormalig directeur van U.S. Fish & Wildlife Service en nu CEO van Defenders of Wildlife noemt in The Huffington Post een voorbeeld van zo’n verschil dat door de inspecteurs wordt gemaakt. Toen zij nog directeur was van U.S. Fish & Wildlife Service hebben ze partijen illegale kaviaar van de ernstig bedreigde steur in Rusland tegen kunnen houden. Hun inzet leidde ertoe dat er een illegale smokkelroute kon worden gesloten waarlangs in de 7 maanden daarvoor voor miljoenen dollars aan kaviaar de Verenigde Staten was binnen gesmokkeld. President Obama heeft het smokkelen van illegale wildlife producten vanuit onder andere Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten een internationale crisis genoemd, en zo moeten we dit gigantische probleem dan ook aanpakken volgens Rappaport-Clark. De Verenigde Staten moet zo onaantrekkelijk mogelijk worden gemaakt voor smokkelaars. Dit kan door er voor te zorgen dat er bij alle grensovergangen genoeg capaciteit is om de illegale smokkelwaar op te sporen en wildlife trafficking te zien als een serieus misdrijf. Ook is het belangrijk om consumenten voor te lichten zodat zij illegale producten kunnen herkennen en vermijden. Het is de hoogste tijd dat er in de Verenigde Staten een einde komt aan het kopen en consumeren van illegale wildlife producten. Hierbij is het noodzakelijk dat alle partijen met elkaar samenwerken om wildlife trafficking een halt toe te roepen nog voordat er bedreigde diersoorten uit zullen sterven.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat