Wetenschappers van de universiteiten van Moskou en St. Petersburg weten al sinds augustus 2010 van het bestaan van de witte orka. Toen zagen ze hem namelijk voor het eerst, een twee meter hoge, witte rugvin boven het water van de Noordelijke Grote Oceaan. Ze noemden hem ‘Iceberg’.

Witte Orka
©Getty Images

Iceberg leeft in een groep met 12 anderen en is waarschijnlijk 16 jaar oud, gezien de grootte van zijn rugvin.

Erich Hoyt van het Far East Russia Orca Project (FEROP) zegt over de ontdekking:

“This is the first time we have ever seen an all-white, mature male orca. It is a breathtakingly beautiful animal.”

De wetenschappers hebben heel bewust foto’s en informatie over het bestaan van Iceberg geheim willen houden totdat ze de mogelijkheid hadden ‘m beter te bestuderen.

De wetenschappers willen dolgraag meer te weten komen over Iceberg. Is hij Albino? Albinisme komt voort uit een genetisch defect waarbij dieren niet in staat zijn melanine te produceren, het pigment verantwoordelijk voor huidskleur onder andere. De meeste albino dieren worden niet oud. Door hun huidskleur zijn ze erg kwetsbaar voor eventuele predatoren en zelf zijn ze in het nadeel bij de jacht naar prooi.

Nog twee andere albino orka’s zijn gesignaleerd in de wateren waar ook Iceberg is gezien, maar die zijn veel jonger.

Hoyt:

“We want to find out a lot more about Iceberg. We would like to find out how he is able to survive as a white whale.”

Het FEROP team vaart volgende week uit en gaat tevens onderzoek doen naar het sociale gedrag en communicatie van de populatie Kamchatkan orka’s, die zwaar onder druk staat door overbevissing en olie en gas exploratie.

Bron ©PiepVandaag.nl