Naast het bloederige stierenvechten kent Spanje nog een barbaars volksfeest: Toro de la Vega. Tijdens de jaarlijkse evenement in Tordesillas wordt een stier door een menigte mensen te voet en te paard achtervolgd. Ondertussen wordt hij herhaaldelijk met speren gestoken tot de dood er op volgt.

De traditie van Toro de la Vega is zeer controversieel in Spanje door het extreme leed dat de stier ondergaat. Veel Spanjaarden zijn van mening dat het evenement verboden zou moeten worden. Zelfs vele liefhebbers van het stierenvechten spreken zich openlijk uit tegen dit feest. Toro de la Vega is uitgeroepen tot een evenement van ‘nationaal toeristisch belang’ sinds 1980 en in 2011 werd het door de Raad erkend als ‘cultureel erfgoed.’

stieren met speren bejaagd
Foto: SHARK

CAS International, PACMA en Humane Society International, hebben 71.000 handtekeningen verzameld van Europese burgers tegen het traditionele feest Toro de la Vega. De petitie werd op 19 juni aangeboden aan Pablo Trillo-Figueroa, afgevaardigde van de Raad van bestuur van Castilla y León in Valladolid, Spanje.

CAS International heeft samen met de Spaanse politieke partij PACMA en HSI de campagne ‘Rompe una Lanza’ (breek een lans) opgezet om breed aandacht te vragen voor dit onderwerp. ‘Breek een lans’ (Rompe Una Lanza) staat symbool voor de lansen die gebruikt worden tegen de stier.

“El Toro de la Vega is niet alleen een verachtelijk evenement op zich, maar ook een slechte zaak voor Spanje, dat leeft van het toerisme”, zegt Silvia Barquero, woordvoerder van de Spaanse dierenpartij. “Het beeld dat we de rest van de wereld laten zien is betreurenswaardig, en het is onbegrijpelijk dat deze gebeurtenis nog steeds toegestaan is.” Marius Kolff, directeur van CAS, stelt dat “CAS International al zeven jaar lang met Nederlandse en Belgische vrijwilligers speciaal naar Tordesillas reist om tegen deze wrede traditie te protesteren.”

U kunt een video van Toro de la Vega hier zien (let op: dit zijn schokkende beelden!).

Bron ©PiepVandaag.nl