International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft woensdag de nieuwe Rode Lijst van bedreigde plant- en diersoorten gepresenteerd, waaruit blijkt dat 20.219 soorten met uitsterven worden bedreigd. Van de in totaal 65.518 soorten die IUCN heeft onderzocht, zijn er bovendien 795 uitgestorven en komen er 63 niet meer in het wild voor.

Emoia caeruleocauda HAGEDIS
Emoia caeruleocauda hagedis | ©2004 Geordie Torr

Een opmerkelijk gegeven is dat de Rode Lijst vorig jaar nog 801 uitgestorven soorten bevatte. Een aantal planten en dieren zijn herontdekt, zoals de Erythrina schliebenii, een Tanzaniaanse boom. In totaal stonden op de Rode Lijst van vorig jaar 61.914 soorten, waarvan er toen 19.570 met uitsterven werden bedreigd.

Zoogdieren, reptielen, vissen, amfibieën en planten worden vooral bedreigd door verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud, maar ook door de illegale jacht en handel, vervuiling en de laatste jaren ook steeds meer door de klimaatverandering.

Twee voorbeelden van dieren die sinds de vorige editie van de Rode Lijst zijn uitgestorven zijn de neoplanorbis tantillus (een kleine zoetwaterslak) en de margatteoidea amoena (een soort kakkerlak).

Bron: persbericht IUCN ©PiepVandaag Monique van Dijk Armor