Van 13 t/m 28 oktober, tijdens de Herfstvakantie, staat het Omniversum in het teken van het thema ‘Red de IJsbeer’. Hiermee vraagt het Omniversum aandacht voor de grote klimaatproblemen op de Noordpool. 

to the arctic ijsbeer

In de foyer zijn diverse gratis activiteiten voor iedereen, zoals al fietsend en dansend zelf energie opwekken om bijvoorbeeld je telefoon op te laden of een camera te laten draaien. Ook kunnen kinderen meebouwen aan een levensgrote, educatieve Noordpoolpuzzel.

Film: To the Arctic
Het Omniversum heeft ook de film ‘To the Arctic’ op het programma staan. To the Arctic is een bijzondere reis naar de top van de wereld. Het filmavontuur onthult een meeslepend verhaal over het gevecht van een moeder ijsbeer en haar zeven maanden oude welpen om te overleven in de Arctische wildernis. Hun thuis, de Noordpool, wordt door de klimaatverandering in een rap tempo kleiner. De ijsbeer is wereldwijd het symbool van de opwarming van de aarde, maar To the Arctic laat niet alleen de overlevingsstrijd van ijsberen zien. De film toont prachtige en unieke beelden van de Noordpool, een uitgestrekt gebied waar een dikke laag ijs de aarde en oceaan bedekt. Op en onder het ijs bevindt zich een wonderlijke wereld aan leven dat prima gedijt in deze koude wereld, ijskoude omgeving van smeltend ijs, immense gletsjers,spectaculaire watervallen en majestueuze, besneeuwde bergtoppen.

Problemen op de Noordpool
Door het hoge energieverbruik van de mens wordt het klimaat steeds warmer en smelten de ijskappen. Volgens berekening van WNF  is er over minder dat twintig jaar, in 2030, in de zomer op de Noordpool waarschijnlijk geen ijs meer. Dat is een absolute ramp voor alle dieren die daar leven – zoals ijsberen, walvissen, rendieren, vogels en vissen – maar ook voor de mens!

Het is erg belangrijk om vooral de jongere generatie voor te lichten over de gevaren van de opwarming van de aarde en wat wij er met zijn allen tegen kunnen ondernemen. In samenwerrking met actrice Carice van Houten maakte het Wereld Natuurfonds (WNF) een filmpje met makkelijke tips om zelf thuis de eerste stap te zetten.

Alle kinderen die de film ‘To the Arctic’ bezoeken krijgen een wit puzzelstukje waarop ze een tip kunnen schrijven om opwarming van de aarde tegen te gaan. Alle stukjes worden aangelegd bij de puzzel waardoor het ijs op de Noordpool steeds groter wordt in plaats van kleiner, waardoor de IJsbeer een groter leefgebied krijgt.

Red de IJsbeer is gratis toegankelijk voor alle bezoekers van Omniversum. To the Arctic is dagelijks te zien. De film is Nederlands ingesproken door Ellen ten Damme en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bekijk hieronder de trailer:

Bron: Omniversum ©PiepVandaag Monique van Dijk Armor