Alle honden van de horrorfokker in Eersel zijn dinsdag in bewaring genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). House of Animals is blij dat er eindelijk wordt ingegrepen: ‘maar het is cruciaal dat de NVWA sneller en beter gaat handhaven bij dit soort malafide hondenhandelaars’, zegt Karen Soeters.

horrorfokker
Horrorfokker Eersel: ‘Cruciaal dat NVWA beter gaat handhaven’ | Foto: ©House of Animals

House of Animals diende meerdere handhavingsverzoeken, bezwaarprocedures en aangiftes in voor de handhavers eindelijk in actie kwamen. “Het is niet zonder slag of stoot gegaan. We zijn ontzettend blij en trots op ons Investigations Team. Zij wisten de misstanden aan de kaak te stellen en daardoor krijgen de honden nu een veilig onderkomen”, aldus Karen Soeters.

Niet te stoppen

Jan P, een van de eigenaren van Kwispel Enzo is gearresteerd tijdens het in bewaring nemen van de honden. Maar het hoofdstuk van de horrorfokker in Eersel is nog niet ten einde:

“We hebben bewijsstukken die aantonen dat hij op andere plekken in honden handelt en ermee fokt. Deze man moet gestopt worden.”

Eersel
Broodfok in Eersel | Foto: ©House of Animals

Drugslab

Per toeval stuitte de politie tijdens de controle op een drugslab op het naastgelegen perceel aan de Grote Aardeweg in Eersel. De politie zocht naar honden die de fokker verborgen hield op andere adressen. “We wisten uit betrouwbare bronnen dat Jan P. honden onderbracht op het perceel van zijn broer”, aldus Soeters. Op 11 mei diende House of Animals daarom een handhavingsverzoek in.

Strafrechtelijke vervolging mogelijk

Na een eerder handhavingsverzoek van House of Animals nam de NVWA in januari 435 honden in bewaring. De 159 achtergelaten honden werden aan hun lot overgelaten: “Dat is onverteerbaar. Ik had er slapeloze nachten van”, zegt Soeters. House of Animals pleit daarom voor beter en sneller handelen door de NVWA. De NVWA heeft naar aanleiding van de controle vandaag een houdverbod opgelegd aan de fokker, maar het is nog onduidelijk hoelang deze maatregel geldt. Sinds 16 mei is het mogelijk om een levenslang houdverbod bij ernstige dierenmishandeling op te leggen:

“De NVWA past vooral bestuursrecht toe, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de situatie. Het mag duidelijk zijn dat de situatie niet verbetert, dat heeft deze horrorfokker meerdere keren aangetoond. Er moet per direct strafrecht worden toegepast zodat malafide fokkers zoals in Eersel een definitief houdverbod opgelegd kunnen krijgen. Dat is de enige manier om dit ernstige dierenleed te stoppen.”

Horrorfokker lapt regels aan zijn laars

In november 2022 ontmaskerde House of Animals de beruchte horrorfokker Kwispel Enzo. House of Animals trof 500 honden aan in verschillende stadia van verwaarlozing, waaronder ernstig zieke dieren. Er vond voortdurend onthouding van zorg plaats, zo bleek uit undercoverbeelden en verklaringen van oud-medewerkers. Toezichthouder NVWA was al jaren op de hoogte van deze misstanden, maar greep niet in.